Fiscus kan niet per jaar kiezen voor afroommethode

donderdag 30 april 2015 Asha Stuivenwold 568x gelezen

De inspecteur mag niet van jaar tot jaar kiezen of hij de afroommethode of het loon dat de bv aan haar dga uitbetaalde als belastbaar loon wil aanmerken. In een zaak bij Hof Den Haag stond het de inspecteur niet vrij het gebruikelijk loon te berekenen met toepassing van de afroommethode.

In deze zaak meende de inspecteur dat het hem vrijstond van jaar tot jaar te kiezen welke methode hij hanteerde om het belastbaar loon vast te stellen. In jaren waarin de bv een substantiële winst behaalde en het gebruikelijke loon dat de inspecteur met de afroommethode berekende hoger was dan het loon dat de bv aan haar dga betaalde, wilde hij het gebruikelijke loon belasten. Maar in jaren waarin de bv verlies leed of een bescheiden winst behaalde en het gebruikelijk loon dat de inspecteur met de ‘afroommethode’ berekende lager was dan het loon dat de bv aan haar dga uitbetaalde, wilde hij het uitbetaalde loon belasten. Hof Den Haag kon hiervoor geen steun vinden in de wetsgeschiedenis. Als de inspecteur zou mogen kiezen voor de hoogste van twee heffingsmaatstaven zou dit tot een onredelijke en willekeurige belastingheffing leiden, die de wetgever niet heeft beoogd noch heeft voorzien. In deze zaak mocht de inspecteur het gebruikelijke loon voor de tijdvakken 2007, 2009 en 2010 niet berekenen met toepassing van de afroommethode.

 

Wet: artikel 12a Wet LB                                  

Meer informatie: Gerechtshof Den Haag, 11 maart 2015 (gepubliceerd op 24 april 2015), ECLI:NL:GHDHA:2015:962

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.