Formele eisen Italiaanse btw-aftrek zijn EU-proof

maandag 1 augustus 2016 Rachida Lachhab 253x gelezen

De Italiaanse wet stelt het recht op btw-aftrek afhankelijk van de naleving van formele vereisten. Volgens het Europese Hof van Justitie is dit in overeenstemming met het EU-recht.

Tijdens een op 4 juli 2013 gestarte belastingcontrole stelde de fiscale opsporingsdienst van Italië vast dat een vennootschap voor de belastingjaren 2010 t/m 2013 niet in staat was de boekhouding of het btw-register te overleggen. Bij die controle kwam tevens aan het licht dat de vennootschap voor het belastingjaar 2010 facturen had opgemaakt, maar de btw-aangifte over dat jaar en de daaropvolgende jaren niet had ingediend. Voorts bleek dat de vennootschap de verplichting tot registratie van de opgestelde facturen niet was nagekomen.

 

Het verzuim van de formele verplichtingen bracht op grond van de Italiaanse btw-wetgeving mee dat er geen recht op btw-aftrek bestond. De Italiaanse rechter wendde zich tot het Europese Hof van Justitie met de vraag of het stellen van deze voorwaarden aan de btw-aftrek wel in overeenstemming is met het EU-recht.

 

Oordeel HvJ EU

Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de formele voorwaarden die Italië aan de btw-aftrek stelt niet in strijd zijn met het EU-recht. In het bijzonder kunnen volgens het Europese Hof van Justitie het uitblijven van een btw-aangifte en het niet-voeren van een boekhouding, alsook het niet-registreren van de opgemaakte en betaalde facturen, beletten dat de belasting juist wordt geheven. Hierdoor komt de goede werking van het gemeenschappelijke btw-stelsel in het gedrang. Daarom kunnen lidstaten volgens het Europese Hof van Justitie op grond van het EU-recht dergelijke verzuimen als belastingfraude beschouwen en in dergelijke gevallen recht op aftrek weigeren.

Meer informatie: Europese Hof van Justitie, 28 juli 2016, C‑332/15

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.