Gebruikelijk loon = loon uit tegenwoordige arbeid

donderdag 2 november 2017 Jeffrey Beijnon 1041x gelezen

Een dga nam het standpunt in dat voor de gebruikelijkloontoets niet alleen zijn salaris, maar ook zijn pensioenuitkering meetelde. Hof Den Bosch heeft dit standpunt verworpen.

Een directeur en enig aandeelhouder werkte parttime als adviseur in loondienst bij zijn B.V. Daarnaast genoot hij van zijn B.V. een ouderdomspensioen. Zodoende ontving hij een vast salaris van € 30.000 en een pensioen van wisselende omvang. Zijn totale arbeidsinkomen lag daardoor rond de € 60.000 – € 70.000. De inspecteur stelde na een onderzoek vast dat gezien de verrichte arbeid een gebruikelijk salaris € 60.000 zou bedragen en verhoogde het fiscale salaris naar € 70% van € 60.000 = € 42.000. De adviseur ging in bezwaar en beroep tegen deze aanslag. Hij stelde dat een fiscale correctie pas zou zijn toegestaan als het totaal van zijn salaris en ouderdomsuitkering lager was dan het minimum aan gebruikelijk loon. Maar Hof Den Bosch heeft overwogen dat de gebruikelijkloonregeling gezien doel en strekking ziet op de werknemer die arbeid verricht. De inspecteur had bij het berekenen van het gebruikelijk loon terecht het ouderdomspensioen buiten beschouwing gelaten.

Wet: artikel 12a Wet  LB 1964

Meer informatie: Gerechtshof Den Bosch 12 oktober 2017 (gepubliceerd 1 november 2017), ECLI:NL:GHSHE:2017:4426

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.