Gecorrigeerde winst toevoegen aan hir mag niet

maandag 31 augustus 2015 Giniraynha Poulina 823x gelezen

Neemt een onderneming bij verkoop van een pand genoegen met een te lage prijs, en past de fiscus een winstcorrectie toe ter zake van die verkoop, dan kan een bv de gecorrigeerde winst niet toevoegen aan de herinvesteringsreserve (hir). Van een herinvesteringsvoornemen met betrekking tot het gecorrigeerde bedrag is immers geen sprake.

Een bv verkocht enkele panden tegen een te lage prijs aan haar directeur-grootaandeelhouder (dga) en zijn kinderen. In de bezwaarfase verminderde de inspecteur de ter zake van die verkoop toegepaste winstcorrectie. Ook liet hij toen een aantal van die panden taxeren. Bij de uitspraak op bezwaar had hij echter geen rekening gehouden met de taxatierapporten. Hij besloot daarom in de beroepsfase de winstcorrectie nogmaals te verminderen. Zowel de Rechtbank als het Hof Den Haag vonden dat de inspecteur aannemelijk had gemaakt dat de door hem toegepaste winstcorrectie niet te hoog was. Verder oordeelde het hof dat de bv de gecorrigeerde winst niet kon toevoegen aan de herinvesteringsreserve, aangezien op het moment van het vervreemden van de panden de bedoeling bestond de dga en zijn kinderen te bevoordelen. Deze bevoordelingsbedoeling en de daarmee verband houdende vermogensverschuiving van de bv naar de dga en zijn kinderen sluit in zoverre het bestaan van een voornemen tot herinvesteren uit. Er werd dan ook tot het bedrag van de winstcorrectie niet voldaan aan de voorwaarden voor het vormen van een herinvesteringsreserve.

 

Wet: artikel 3.54 Wet IB 2001 en artikel 8 Wet VPB 1969

Meer informatie: Gerechtshof Den Haag, 18 augustus 2015 (gepubliceerd op 28 augustus 2015), ECLI:NL:GHDHA:2015:2330

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.