Geen aftrek voor kwijtscheldingsverlies op koper deelneming

woensdag 12 december 2018 Remco Latour 694x gelezen

Als een holding een deelneming verkoopt en in verband met deze verkoop de koper van de deelneming een lening verstrekt, is een verlies uit een eventuele latere kwijtschelding niet aftrekbaar. Op zo’n verlies is namelijk de deelnemingsvrijstelling van toepassing.

Een holding had haar 100%-belang in een tussenholding verkocht aan een andere B.V. In dit verband kocht de holding 10% van de aandelen in die B.V. De koopprijs voor dit belang werd verrekend met een deel van de koopprijs voor het belang in de tussenholding. In het kader van de verkoop van de aandelen in de tussenhoudster verstrekt de holding bovendien een achtergestelde lening aan de B.V. Binnen een jaar ontstaat een geschil tussen de holding en de B.V. over garanties die de holding niet zou zijn nagekomen. Uiteindelijk komt het tot een schikking, waarbij de holding de B.V. haar schuld kwijtscheldt. De holding wil dit kwijtscheldingsverlies aftrekken omdat zij als een zakelijke crediteur heeft gehandeld. Maar volgens Rechtbank Noord-Holland is dat helemaal niet van belang. Omdat de lening is verstrekt in samenhang met de verkoop van de deelneming, vormt de kwijtschelding een aanpassing van de verkoopprijs van de deelneming. Op zo’n aanpassing van de verkoopprijs is de deelnemingsvrijstelling van toepassing. De holding mag dus het afwaarderingsverlies niet aftrekken.

 

Wet: art. 13, zesde lid Wet Vpb 1969

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 26 november 2018 (gepubliceerd 11 december 2018), ECLI:NL:RBNHO:2018:10152

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.