Geen aftrek voorbelasting op advocaatkosten voor dga

woensdag 9 mei 2018 Michel Halters 575x gelezen

Advocaatkosten voor het voeren van een procedure van een dga in privé hebben geen rechtstreeks verband met de ondernemingsuitoefening van zijn B.V. De omzetbelasting die in rekening is gebracht op deze advocaatkosten is daarom niet aftrekbaar

Een B.V. dreef een groothandel in technische apparaten en toebehoren. Zij deed gedurende de jaren 2010-2014 aangiften omzetbelasting waarin zij verzocht om teruggaven omzetbelasting vanwege in rekening gebrachte advocaatkosten. Na een ingesteld boekenonderzoek was de inspecteur tot de conclusie gekomen dat de B.V. een deel van de in aftrek gebrachte voorbelasting niet in aftrek had mogen brengen, omdat deze zagen op privékosten van de directeur-grootaandeelhouder (dga) zelf. In geschil is of de btw betrekking hebbende op de advocaatkosten voor de procedures in privé, aftrekbaar zijn. Hof Den Bosch leidt uit de overgelegde stukken af dat de gevoerde procedures en de daarvoor gemaakte advocaatkosten deels zien op de dga in privé. De dga nam de stelling in dat de kosten van de procedures in privé een causaal verband kende met de onderneming van de B.V. en daarom als ondernemingskosten van de B.V. aftrekbaar zijn. Zonder onderneming zijn er geen juridische procedures en daarom is ook de voorbelasting aftrekbaar volgens de dga. Bovendien zijn volgens de dga de in rekening gebrachte werkzaamheden voor privé slechts 5% van de kosten. Het hof oordeelt dat een deel van de kosten van de diensten van de advocaten niet ziet op procedures die in rechtstreeks en onmiddellijk verband staan met de onderneming van de B.V. Daarom is de voorbelasting op dat deel van de kosten niet aftrekbaar. Het hof volgt de rechtbank die oordeelde dat 30% van de advocaatkosten aan privé toerekenbaar was. Als de dga stelt dat slechts 5% van de advocaatkosten niet aftrekbaar is, moet hij dit nader onderbouwen. De enkele stelling dat de werkzaamheden van de advocaten voor de dga in privé niet meer hebben omvat dan enkel het kopiëren van de stukken uit de procedures van de B.V. is daarvoor onvoldoende. Het hof verklaart het hoger beroep van de B.V. ongegrond.

 

Wet: art. 2 Wet OB 1968

Meer informatie: Gerechtshof Den Bosch 30 maart 2018 (gepubliceerd op 4 mei 2018), ECLI:NL:GHSHE:2018:1397

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.