Geen aftrek waardedaling tijdens afwachten reactie fiscus

dinsdag 6 februari 2018 Remco Latour 454x gelezen

Als een kapitaalverzekering tot uitkering komt, moet men snel een eventuele herbelegging regelen. Wacht iemand totdat hij van de Belastingdienst hoort of zijn voorgenomen afhandeling fiscaal acceptabel is? Dan moet hij in ieder geval ermee rekening houden dat een koersdaling na de uitkering niet aftrekbaar is.

In een zaak voor de Hoge Raad had een man een kapitaalverzekering afgesloten die op 1 oktober 2008 expireerde. Op 19 september 2008 had de man aan de inspecteur gevraagd of hij akkoord ging met het voornemen van de man om het vrijgekomen kapitaal te storten in een pensioen-B.V. De man had in deze B.V. ook al zijn ontslagvergoeding ondergebracht. Op 26 november 2008 liet de inspecteur weten dat hij niet akkoord ging met de voorgestelde afhandeling. De Belastingdienst merkte het vrijgekomen kapitaal daarom aan als negatieve uitgaven voor inkomensvoorzieningen. De man vond dat het vrijgekomen kapitaal moest worden belast naar de waarde per 26 november 2008. Tegen die tijd was als gevolg van een herbelegging het kapitaal gedaald met ruim € 20.000. De Hoge Raad verwierp het standpunt van de man. Expireert een kapitaalverzekering en schaft men met de uitkering effecten aan? Dan hebben waardeveranderingen van deze effecten geen invloed op de negatieve uitgaven voor inkomensvoorzieningen. Dat de uitkering aan de pensioen-B.V. ten goede was gekomen, deed daar niets aan af. De belastingrechter geloofde evenmin dat Belastingdienst een te honoreren vertrouwen had opgewekt dat de man deze waardedaling wel mocht aftrekken. De waarde op moment van expiratie was gelijk aan het uitgekeerde bedrag en was gewoon belast.

 

Wet: artikelen 3.133, tweede lid, onderdeel d en 3.137 Wet IB 2001

Meer informatie: Hoge Raad 2 februari 2018, ECLI:NL:HR:2018:128

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.