Geen lager loon dga ondanks laag geschatte winst

donderdag 2 mei 2013 Giniraynha Poulina 1754x gelezen

Een vennootschap die alleen een dga in dienst heeft moet weten dat zij voor die dga loonheffingen moet inhouden en afdragen, zo stelt de rechter. Dat loon wordt bovendien alleen naar beneden bijgesteld als de vennootschap overtuigend kan bewijzen dat een lager loon dan het fictief loon gebruikelijk is.

Rechtbank Haarlem kon de stelling van een bv, dat zij geen aangifte loonbelasting had gedaan omdat zij ervan uitging dat er geen personeel in dienst was niet volgen. Volgens de rechter kon niet worden gezegd dat die bv voor het aangifte- en betalingsverzuim geen enkel verwijt trof. De vennootschap had moeten weten dat de dga onder de loonheffing viel, aangezien de dga bestuurder was van de bv en in Nederland woonde. De rechter verwierp ook de stelling van de bv dat het gebruikelijk loon lager moest worden vastgesteld dan het fictieve bedrag van € 41.000 (bedrag in 2011). De bv wees in dit kader erop dat de accountant de winst van de onderneming in 2011 op een bedrag tussen de € 10.000 en € 15.000 had geschat. Nu de bv deze stelling niet verder kon onderbouwen, voldeed zij volgens de rechter niet aan de op haar rustende bewijslast. Zowel het gebruikelijk loon als de verzuimboetes bleven daarom in stand.

 

Wet: artikel 12a Wet LB  1964

Meer informatie: Rechtbank Haarlem, 22 april 2013 (gepubliceerd op 29 april 2013), LJN: BZ8956

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.