Geen navordering door eigenzinnig optreden inspecteur

woensdag 18 september 2019 Remco Latour 665x gelezen

De omstandigheid dat een belastingadviseur zich laat uitschrijven uit het gemeentelijk basisadministratie mag voor de inspecteur geen reden zijn om zonder controle deze belastingplichtige te verwijderen uit het systeem van de Belastingdienst en zijn beconnummer in te trekken. Doet de inspecteur dit toch en blijkt de adviseur nog steeds binnenlands belastingplichtig te zijn, dan mag de inspecteur niet navorderen.

In een zaak voor Rechtbank Den Haag was de woonplaats van een belastingadviseur in geschil. De man had de Nederlandse nationaliteit en stond tot 22 oktober 2008 ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Vanaf 23 oktober 2008 stond de belastingadviseur achtereenvolgens op verschillende adressen in Thailand ingeschreven. Ook had hij samen met een Thaise vrouw een zoon. Nadat de man zich had laten uitschrijven uit het GBA, verwijderde de inspecteur op eigen initiatief en zonder enige controle de man uit het systeem van de Belastingdienst. Ook trok hij het beconnummer van de man in. Naderhand merkt de Belastingdienst dat de man in de jaren 2009 tot en met 2014 het grootste deel van het jaar in Nederland verblijft en daar substantiële omzetten realiseert.

 

Niet op eigen houtje

De inspecteur stelt dat de man nog steeds binnenlands belastingplichtig is en legt hem aanslagen en navorderingsaanslagen inkomstenbelasting op. Ook de rechtbank oordeelt dat gezien de omstandigheden de man in Nederland zijn woonplaats heeft. De Belastingdienst mag echter niet navorderen, omdat een nieuw feit ontbreekt. De inspecteur had niet op eigen houtje en zonder nadere controle de man mogen verwijderen uit het systeem van de Belastingdienst. Ook blijkt dat de inspecteur de belastingadviseur medio 2020 nog uitstel heeft verleend voor het indienen van de aangiften van cliënten op grond van de beconregeling. De fiscus had dus eerder kunnen weten dat de belastingadviseur belastingplichtig was. De rechtbank vernietigt de navorderingsaanslagen.

 

Wet: art. 16, eerste lid AWR

Meer informatie: Rechtbank Den Haag 28 augustus 2019 (gepubliceerd 17 september 2019), ECLI:NL:RBDHA:2019:9729

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.