Geen recht op partnervrijstelling voor gehuwde mantelzorgster

dinsdag 12 december 2017 Marieke Jansen 408x gelezen

Voor toepassing van de partnervrijstelling in de Successiewet geldt dat één persoon maar één fiscale partner kan hebben. Dit is niet strijdig met het discriminatieverbod, aldus de Hoge Raad.

In deze zaak vormde een dame samen met haar echtgenoot, kinderen en haar vader een gezamenlijke huishouding. Zij ontving een mantelzorgcompliment (artikel 19a WMO oud) in verband met het verzorgen van haar vader. Bij het overlijden van vader in 2011 was zijn dochter op basis van het testament zijn enig erfgenaam. Er ontstond discussie over de vraag of zij voor de erfbelasting recht had op toepassing van de partnervrijstelling van € 603.600. In tegenstelling tot Rechtbank Zeeland-West-Brabant, oordeelde Gerechtshof ’s-Hertogenbosch dat de wetgever als uitgangspunt heeft genomen dat de partnervrijstelling niet van toepassing is op meerrelaties en dat geen sprake is van ongeoorloofde discriminatie. Volgens de Hoge Raad is bij de uitbreiding van het partnerbegrip voor de Successiewet met bepaalde mantelzorgers niet afgeweken van het uitgangspunt dat een persoon op enig moment maar één partner kan hebben. Het handhaven van dit uitgangspunt heeft in dit geval tot gevolg dat zij geen aanspraak kan maken op de partnervrijstelling terzake van haar vaders nalatenschap, omdat zij al een andere partner had (haar echtgenoot). Dit is niet strijdig met het discriminatieverbod. De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van de mantelzorgster daarom ongegrond.

Wet: artikel 1a lid 4 en artikel 32 lid 1, onder 4, onderdeel a SW 1956, artikel 19a WMO (per 2015 afgeschaft)

Meer informatie: Hoge Raad 8 december 2012, ECLI:NL:HR:2017:3080

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.