Geen tegemoetkoming voor inkomen uit Amerikaanse trust

dinsdag 30 oktober 2018 Remco Latour 382x gelezen

De fiscale behandeling van gelden afkomstig uit een Amerikaanse trust die toekomen aan een inwoner van Nederland zijn niet eenvoudig, zo stelt Rechtbank Noord-Holland vast. Men moet het verdrag zo opvatten, dat de Nederlandse fiscus geen tegemoetkoming hoeft te geven voor dubbele belasting ten aanzien van een dividend waarover geen bronbelasting is geheven.

Een Nederlandse vrouw was de begunstigde van twee zogeheten ‘irrevocable, non-discretionary trusts’. Op grond van deze gerechtigdheid had zij in het jaar 2012 bijna € 7.500 aan dividend ontvangen. De fiscale autoriteiten van de VS hadden daar geen bronbelasting op ingehouden. Volgens de vrouw heeft zij ondanks het ontbreken van een ingehouden bronbelasting toch recht op een tegemoetkoming voor dubbele belasting. Volgens de tekst van het belastingverdrag tussen Nederland en de VS moet Nederland een aftrek toestaan van 15% van de dividenden die ook in de VS mogen worden belast. De rechtbank geeft toe dat de relevante teksten niet eenduidig zijn. Wel is het zo dat volgens de verdragstekst de vermindering van inkomstenbelasting waar de vrouw een beroep op doet, dient ter verrekening van een buitenlandse belasting. Men komt niet aan dit artikel toe als het buitenland geen belasting heft. De uitleg van de vrouw is bovendien in strijd met het doel en de strekking van het belastingverdrag. Daarom hoeft Nederland geen aftrek te verlenen als evenmin sprake is van een Amerikaanse bronbelasting.

 

Wet: art. 5.3 Wet IB 2001

Verdrag: art. 10 en 25, derde lid, onderdeel b Verdrag NL-USA

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 17 oktober 2018 (gepubliceerd 26 oktober 2018), ECLI:NL:RB:2018:9189

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.