Geen vergrijpboete bij onzuivere pensioenregeling

vrijdag 6 juli 2018 Michel Halters 770x gelezen

Laat een B.V. een extern verzekerd pensioenkapitaal overboeken naar haar rekening? Dan ziet de dga af van zijn pensioen op het moment dat hij het ontvangen kapitaal laat overmaken naar zijn eigen bankrekening om daarmee de leningen van de B.V. aan de dga af te lossen.

Tussen een dga en zijn B.V. was een pensioenovereenkomst opgesteld. De dga kreeg een pensioenregeling op basis van een beschikbare premieregeling en deze pensioenregeling bracht zijn B.V. onder bij een grote verzekeraar. In 2009 verklaarde dga zich bereid af te zien van zijn pensioen. In 2010 stuurde de B.V. een verzoek aan de verzekeraar om het bij expiratie vrijkomende pensioenkapitaal naar de B.V. over te maken. Daarop maakte de verzekeraar het pensioenkapitaal over naar de B.V. Deze gebruikte de ontvangen gelden om de leningen aan de dga af te lossen. In geschil is in welk jaar de dga zijn pensioenrechten heeft prijsgegeven en de vergrijpboete. Rechtbank Gelderland oordeelt dat de dga zijn pensioenrechten in 2010 heeft prijsgegeven. Volgens de rechtbank staat vast dat de dga zelf met de verzekeraar een pensioenovereenkomst heeft gesloten en bovendien kon de dga nog tot september 2010 zijn pensioenaanspraken bij de verzekeraar geldend maken. Van een afzien van pensioen door de dga kan volgens de rechtbank dan alleen sprake zijn als de dga bij de verzekeraar had aangegeven af te willen zien van de pensioenregeling. Dit is niet gebeurd. Pas in september 2010 bij overdracht van het kapitaal van de verzekeraar naar de B.V. en vervolgens de overdracht van volledige pensioenkapitaal van de B.V. naar de privérekening van de dga was definitief sprake van afzien van pensioen.

 

Vergrijpboete

De rechtbank is van mening dat de inspecteur niet geslaagd is in zijn bewijs voor voorwaardelijke opzet bij de dga. Deze had de bijzondere bate als gevolg van de vrijval van de pensioenvoorziening in het verkeerde jaar aangegeven, maar dit heeft geen gevolgen voor de hoogte van de aanslag vennootschapsbelasting. De rechtbank vermindert de boete naar nihil.

 

Wet: Hoofdstuk IIB, Wet LB 1964 (wettekst 2010)

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 28 juni 2018 (gepubliceerd op 5 juli 2018), ECLI:NL:RBGEL:2018:2829

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.