Geld uitlenen door eenmanszaak is vaak bedrijfsvreemd

donderdag 9 mei 2019 Remco Latour 846x gelezen

Als een eenmanszaak zich normaal gesproken niet bezighoudt met het verstrekken van financieringen, zal de Belastingdienst een aan een ander bedrijf verstrekte lening niet snel accepteren als ondernemingsvermogen.

Een vrouw dreef een eenmanszaak, waarvan de bedrijfsactiviteiten bestonden uit werkzaamheden op het gebied van educatie met betrekking tot serieuze computerspellen bij onderwijsinstellingen. De vrouw verstrekte via haar eenmanszaak een lening aan een B.V. die computerspellen voor vermaak ontwikkelde. De vrouw stelt dat zij de lening heeft verstrekt omdat de B.V. het idee had om een afdeling op te zetten voor de ontwikkeling van serieuze games, gericht op zorg en onderwijs. De vrouw zou misschien in de toekomst werkzaamheden verrichten voor de B.V. Maar in de leningsovereenkomst stond alleen vermeld dat de samenwerking tussen de eenmanszaak en de B.V. bestond uit het verstrekken van een lening.

 

Buiten de normale bedrijfsuitoefening

Zowel de Belastingdienst als Rechtbank Noord-Holland vindt dat het verstrekken van een lening niet past binnen de normale bedrijfsuitoefening van de eenmanszaak. Bovendien houden de activiteiten van de B.V. in de ogen van de rechtbank geen verband met de activiteiten van de eenmanszaak. Evenmin is sprake van een belegging van tijdelijk overtollige liquide middelen. De rechtbank oordeelt dat de lening niet behoort tot het ondernemingsvermogen van de vrouw. Waardedalingen op deze lening zijn dus niet aftrekbaar.

 

Wet: art. 3.8 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 30 april 2019 (gepubliceerd 8 mei 2019), ECLI:NL:RBNHO:2019:3508

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.