Gemeente handelt niet als ondernemer, toch geen bijdrage BCF

maandag 30 september 2019 Michel Halters 187x gelezen

Komt voor de omzetbelasting onherroepelijk vast te staan dat een gemeente niet handelt als ondernemer? Dan geldt dit ook voor de toepassing van de Wet op het BTW-compensatiefonds. Onder onherroepelijk vast staan valt ook de situatie waarin voor de omzetbelasting niet in bezwaar is gegaan.

Een gemeente liet in 2012 een sportaccommodatie bouwen op aan haar in eigendom toebehorende grond. De omzetbelasting die met deze bouw samenhing bracht zij in aftrek. De gemeente stelde de sportaccommodatie onder schooltijd ter beschikking aan een basisschool en in de avonduren aan een sportvereniging en particulieren. Bij de rechtbank ging de gemeente in beroep tegen de naheffingsaanslag omzetbelasting die de inspecteur had opgelegd, omdat hij vond dat de gemeente niet als ondernemer handelde. Echter het beroep tegen de naheffingsaanslag trok zij in. Tegelijk vroeg de gemeente om een extra bijdrage uit het BTW-compensatiefonds. Die kreeg zij niet van de rechtbank. De gemeente was weliswaar geen ondernemer voor de omzetbelasting, maar had de sportaccommodatie gebruikt om aan een individuele derde, de basisschool, ter beschikking te stellen.

 

Individuele terbeschikkingstelling

Het hof vond dat de kwestie integraal naar de inspecteur moest worden teruggewezen. De staatssecretaris was het hier niet mee eens en ging in cassatie. De Hoge Raad casseert de uitspraak van het hof en handelt de zaak zelf af. De Hoge Raad verwerpt de stelling van de gemeente dat zij met de terbeschikkingstelling van de sportaccommodatie aan de basisschool, activiteiten verricht jegens het collectief van (jeugdige) inwoners van de gemeente. Het gaat om een individuele terbeschikkingstelling van de sporthal aan een basisschool. Hiervoor bestaat geen recht op een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds.

De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van de Rechtbank.

 

Wet: art. 3, 4 en 9 Wet BCF

Meer informatie: Hoge Raad 27 september 2019, ECLI:NL:HR:2019:1446

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.