Goed onderhoud gebouw, hogere WOZ-waarde

dinsdag 27 november 2018 Remco Latour 409x gelezen

Als de eigenaar van een onroerende zaak, die geen woning is, deze goed onderhoudt, heeft dit ook als gevolg dat hij de levensduur van de zaak verlengt. De gemeente hoeft dan de lage geschatte restwaarde niet te nemen als WOZ-waarde.

De hoofdregel is dat de WOZ-waarde gelijk moet zijn aan de prijs die de meestbiedende koper betaalt na de meest geschikte voorbereiding (waarde in het economische verkeer. Maar voor zover een onroerende zaak niet dient als woning, moet de gemeente de WOZ-waarde stellen op de vervangingswaarde als deze hoger is dan de waarde in het economische verkeer. Bij de berekening van de vervangingswaarde moet men om te beginnen rekening houden met de aard en de bestemming van de onroerende zaak. Daarnaast moet men de technische en functionele veroudering van de opstal in acht nemen, die is opgetreden sinds het ontstaan van de zaak. De invloed van latere wijzigingen worden daarbij ook meegenomen.

 

Renovatie niet nodig

In een zaak voor Rechtbank Rotterdam vond de eigenares van een verzorgingstehuis dat de gemeente de WOZ-waarde moest stellen op de restwaarde, omdat de oorspronkelijke gebruiksduur van vijftien jaar was verstreken. Maar de rechtbank constateert dat het gebouw goed is onderhouden en voldoet aan de wensen van de gebruikers. Er zijn evenmin renovatieplannen. De eigenares stelt dat alleen bij ingrijpende renovatie sprake kan zijn van een verlenging van de levensduur. Maar de rechtbank verwerpt dit standpunt omdat de praktijk anders leert. De rechtbank oordeelt dat de gemeente terecht is uitgegaan van een verlenging van de levensduur van vijf jaar. Dit betekent dat zij de WOZ-waarde niet op een te hoog bedrag heeft vastgesteld.

 

Wet: art. 17, tweede en derde lid, Wet WOZ

Regeling: art. 4, tweede lid Uitv.reg. instructie WOZ

Meer informatie: Rechtbank Rotterdam 25 oktober 2018 (gepubliceerd 26 november 2018), ECLI:NL:RBROT:2018:8805

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.