Google sluist miljarden door via Nederland

donderdag 3 januari 2019 Anne-Marie Noordenbos 493x gelezen

Google heeft in 2017 bijna € 20 miljard via Nederland naar Bermuda gesluisd via een legale, maar omstreden constructie. Dat schrijft het FD op basis van de jaarrekening van Google Netherlands Holding, die vlak voor de jaarwisseling is ingediend bij de Kamer van Koophandel.

Vanwege het gebruik van twee Ierse en een Nederlandse vennootschap staat de belastingtruc ook bekend als de 'Double Irish' met een 'Dutch sandwich'. De methode is legaal, maar omstreden. Een Iers bedrijf int advertentie-inkomsten van Google buiten de VS. Die inkomsten worden onbelast via een Nederlandse brievenbusfirma naar een ander Iers bedrijf gestuurd als royalty’s. Dat tweede Ierse bedrijf is belastingplichtig in Bermuda, waar geen vennootschapsbelasting bestaat. De gemaakte winst blijft op die manier onbelast. Vanaf 2020 is de Double Irish niet meer legaal, maar tot die tijd kunnen bedrijven die er al gebruik van maken, dat blijven doen.

Dat internetbedrijven als Google en Facebook weinig belasting betalen in Europa is, zint Brussel allerminst. De Europese Commissie wil een internetbelasting, maar over de invulling kunnen de Europese lidstaten het niet eens worden.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.