Griffierecht tijdig betaald ondanks terugstorting

maandag 1 april 2019 Remco Latour 181x gelezen

Ook als de rechtbank een tijdig betaald bedrag aan griffierecht ten onrechte terugstort, heeft de insteller van het beroep zijn griffierecht tijdig betaald, zo blijkt uit een recent arrest van de Hoge Raad.

Een B.V. had bij Rechtbank Den Haag een beroepschrift ingediend tegen een beschikking op een verzoek om een teruggaaf van omzetbelasting. In deze brief had zij een beroep op betalingsonmacht gedaan om geen griffierecht te hoeven te betalen. De griffier stuurde de B.V. toch een nota griffierecht. Een week nadat de B.V. deze nota tijdig betaalde, stortte de griffier het bedrag weer terug. Maar iets later dan een maand wees de rechtbank het beroep op betalingsonmacht van de B.V. af. Toen de rechter uitspraak deed over het beroepschrift van de B.V., verklaarde hij het beroep niet-ontvankelijk wegens niet-betaling van het griffierecht. In de cassatieprocedure oordeelt de Hoge Raad dat de B.V. het griffierecht tijdig heeft betaald. De terugbetaling van het griffierecht door de rechtbank doet daar niets aan af. De Hoge Raad oordeelt dat de terugbetaling onterecht was, zodat de B.V. opnieuw het griffierecht aan de rechtbank moet betalen. Maar de rechtbank moet het beroep van de B.V. in behandeling nemen en het onderzoek voortzetten.

 

Wet: art. 8:41, vijfde en zesde lid Awb

Meer informatie: Hoge Raad 29 maart 2019, ECLI:NL:HR:2019:439

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.