Groepsaanvraag rekeninghouders Zwitserland toch geoorloofd

dinsdag 13 september 2016 Jelle Berghuis 434x gelezen

De Belastingdienst mag informatie opvragen over Nederlandse rekeninghouders bij een Zwitserse bank zonder individuen te benoemen, zo meldt het Bundesgericht. Een groepsaanvraag moet echter wel gericht zijn op specifieke klantgegevens; van generieke informatie-uitwisseling is (nog) geen sprake.
Foto: malias/FlickR

Foto: malias/FlickR

De Belastingdienst heeft vorig jaar de gegevens van Nederlandse rekeninghouders die in 2013 en 2014 bij UBS zaten opgevraagd om zwartspaarders op te sporen. Eerder oordeelde de Zwitserse rechtbank dat deze groepsaanvraag niet kon leiden tot het verstrekken van namen van rekeninghouders. Het Bundesgericht gaat daar nu tegenin, zo blijkt uit haar persbericht. Volgens de Zwitserse Hoge Raad, is de aanvraag specifiek genoeg om niet onder 'fishing expeditions' te vallen en daarmee is de uitwisseling van een lijst met namen geoorloofd.

 

Lang zullen de Zwitsere rechters zich niet meer over de toelaatbaarheid dit soort groepsaanvragen hoeven te buigen. Vanaf 2018 geldt er een automatische informatie-uitwisseling met Zwitserland.

Meer informatie: Amtshilfe in Steuersachen an die Niederlande bei Gruppenersuchen - ersuchen ohne Namensnennung erlaubt

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.