Handel in lege B.V.’s is bemiddeling in effecten voor btw

vrijdag 8 maart 2019 Michel Halters 408x gelezen

Bij handel in lege B.V.’s is sprake van bemiddeling inzake effecten. Deze prestatie is vrijgesteld voor de omzetbelasting. Het gaat hier om handelingen die rechten en verplichtingen van partijen inzake waardepapieren kunnen doen ontstaan, wijzigen of tenietgaan. Intenties van partijen zijn niet van belang, aangesloten moet worden bij de feitelijke situatie.

Een dga verrichtte via een aantal B.V.’s werkzaamheden die volgens de dga kwalificeerden als bemiddelen bij het aan- en verkopen van vennootschappen. Bij de FIOD verklaarde de dga er voor te zorgen dat mensen van hun vennootschappen afkwamen waarin schulden en andere problemen zaten door de aandelen op naam van vaste opkopers te zetten.

 

Hof van Jusititie EU

In geschil bij Rechtbank Gelderland is of een vrijstelling omzetbelasting van toepassing voor handelingen inzake effecten en andere waardepapieren. De dga is van mening dat de vrijstelling van toepassing is. De inspecteur bestrijdt dat en vindt dat de werkzaamheden van de dga aanzienlijk meer betroffen dan alleen bemiddeling bij aandelenverkoop. De rechtbank is het niet met de inspecteur eens en wijst erop dat sprake is van een vrijstelling. Vrijstellingen moeten volgens vaste jurisprudentie van het Hof van Justitie EU beperkt worden uitgelegd. De rechtbank neemt het arrest van 5 juli 2012, C-259/11, ECLI:EU:C:2012:423 (DTZ Zadelhoff) als uitgangspunt. Volgens dit arrest duidt de term ‘handelingen inzake waardepapieren’ op handelingen die de rechten en verplichtingen van de partijen inzake waardepapieren kunnen doen ontstaan, wijzigen of doen tenietgaan. Dit wordt bereikt door het overdragen van de aandelen. Wat het doel van de verkopers van de aandelen is, is niet relevant. Voorts heeft de inspecteur onvoldoende aangevoerd dat er naast de bemiddeling nog een andere, aanvullende en belaste prestatie, heeft plaatsgevonden bestaande uit advisering. Ook is de rechtbank van oordeel dat geen sprake is van een kunstmatige constructie. De dga bemiddelde daadwerkelijk bij verkoop van de aandelen. De naheffingsaanslag omzetbelasting is ten onrechte opgelegd.

 

In dezelfde zin: Rechtbank Gelderland 26 februari 2019, ECLI:NL:RBGEL:2019:803 en ECLI:NL:RBGEL:2019:805

 

 

Wet: art. 11 lid 1 letter i Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 26 februari 2019 (gepubliceerd op 7 maart 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:804

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.