Hoge Raad bevestigt discriminerend effect verhuurderheffing

maandag 11 juni 2018 Remco Latour 449x gelezen

Over het jaar 2013 legde de fiscus de verhuurderheffing in het geval van mede-eigendom van huurwoningen op aan de mede-eigenaar aan wie de WOZ-beschikking bekend was gemaakt. De Hoge Raad oordeelt in twee zaken dat deze toerekening soms heeft geleid tot een ongelijke behandeling van economisch gelijke gevallen.

De Hoge Raad volgt daarmee de conclusie van Advocaat-generaal (A-G) Wattel. Zie: ‘Wet verhuurderheffing schendt gelijkheidsbeginsel dubbel’. De Hoge Raad stelt vast dat de mate waarin de ongelijke behandeling zich voordoet afhankelijk is van het beleid van de gemeente rond de bekendmaking van WOZ-beschikkingen. Het gemeentelijke beleid kan dit discriminerende effect nog versterken. Dit is het geval als meer personen het genot hebben van meer dan tien huurwoningen en een deel van hen door gemeentebeleid buiten de verhuurderheffing blijft. Het is dan niet zo dat alle genothebbenden de verhuurderheffing naar evenredigheid van hun aandeel dragen. De Hoge Raad laat het aan de wetgever over om deze discriminatie op te heffen. In deze zaak bepaalt de Hoge Raad in ieder geval dat de verhuurder een teruggaaf krijgt van de verhuurderheffing die hij heeft betaald.


Wet: artt. 3 en 4 Wet verhuurderheffing (geldig van 1 januari t/m 31 december 2013)

 

Bronnen: Hoge Raad 8 juni 2018, ECLI:NL:HR:2018:846 en Hoge Raad 8 juni 2018, ECLI:NL:HR:2018:847

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.