Holding moet overname vordering om niet melden

woensdag 28 februari 2018 Remco Latour 842x gelezen

Als een vennootschap uitgebreid de afwaardering van een vordering bespreekt met de Belastingdienst zonder te melden dat deze vordering om niet is verkregen, kan zij geen vertrouwen ontlenen aan toezeggingen van de fiscus.

Een N.V. had voor € 1 alle aandelen verkregen in een dochtermaatschappij van een zustervennootschap. Daarnaast droeg de zustervennootschap haar vordering op haar dochter van nominaal ruim € 1 miljoen om niet over aan de N.V. De overdracht van deze vordering geschiedde mondeling. Dezelfde dag verkocht de grootaandeelhouder alle aandelen in de zustermaatschappij aan de N.V. voor € 1. Een jaar later wilde de N.V. de overgenomen vordering afwaarderen. De Belastingdienst stond dat niet toe, maar wilde wel de afwaardering tot het opgeofferde bedrag van de deelneming in de schuldenaar accepteren. De inspecteur wist toen nog niet dat de vordering om niet was overgedragen. Toen de schuldenaar een paar jaar later werd geliquideerd, had de fiscus inmiddels ontdekt dat de N.V. niets had hoeven te betalen voor de vordering. De inspecteur weigerde daarom de opgeofferde waarde van de deelneming te verhogen met het bedrag aan afgewaardeerde schuld. De fiscus stelde ten eerste dat de N.V. de vordering niet economisch en juridisch had overgenomen. De rechtbank wijst dit standpunt af. De overdracht blijkt al uit het feit dat de N.V. de vordering op haar balans zette en haar (voormalige) zustermaatschappij niet meer.

 

Geen opgeofferde waarde deelneming

De rechtbank oordeelt wel dat de afwaardering van de vordering niet het opgeofferde bedrag van de geliquideerde deelneming verhoogt. De N.V. heeft de vordering immers om niet verkregen. Volgens de N.V. vormt deze verkrijging om niet een verkapte dividenduitkering aan de aandeelhouder en een informele kapitaalstorting in de N.V. Maar de rechtbank wijst dit standpunt af omdat de vordering op het moment van overdracht werkelijk waardeloos was. De N.V. kan evenmin vertrouwen ontlenen aan de eerdere toezegging van de Belastingdienst om het opgeofferd bedrag van de deelneming te verhogen met het afgewaardeerde bedrag. De N.V. had namelijk geen (juiste) gegevens verstrekt over het ontstaan van de vordering.

 

Wet: artikel 3:84 BW en artikel 13d, tweede lid Wet Vpb 1969

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 26 februari 2018 (gepubliceerd 28 februari 2018), ECLI:NL:RBGEL:2018:874

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.