Horen in verzetprocedure over boetebeschikking

maandag 11 september 2017 Marieke Jansen 241x gelezen

Als een boetebeschikking in het geding is in een verzetprocedure en de rechtbank het verzet ongegrond wil verklaren, moet zij nagaan of ze de belanghebbende moet uitnodigen om deze ter zitting te horen aldus de Hoge Raad.

In deze zaak verklaarde Rechtbank Zeeland-West-Brabant een beroep inzake een opgelegde naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting (MRB) en de daarbij gegeven boetebeschikking niet-ontvankelijk. De belanghebbende kwam hiertegen in verzet, maar de rechtbank verklaarde het verzet ongegrond zonder de belanghebbende te hebben gehoord. De Hoge Raad merkt op dat het beroep ook ziet op de opgelegde boete. De rechtbank had daarom moeten onderzoeken of zij de procespartij ambtshalve had moeten uitnodigen om op de zitting te worden gehoord naar aanleiding van zijn verzet (zie ook HR-arrest van 3 juni 2016). Het is niet duidelijk of de rechtbank dit onderzoek heeft verricht en ook blijkt niet dat de belanghebbende uitdrukkelijk of stilzwijgend afstand heeft gedaan van het recht om te worden gehoord over het verzet. De beslissing van de rechtbank om de belanghebbende niet uit te nodigen om te worden gehoord op een zitting berust volgens de Hoge Raad daarom op een onjuiste rechtsopvatting of vraagt om een nadere motivering. De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verwijst het geding naar Rechtbank Gelderland voor een verdere behandeling van het verzet.

Wet: artikel 8:55 Awb

Meer informatie: Hoge Raad 8 september 2017, ECLI:NL:HR:2017:2261

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.