HR bevestigt tijdsevenredige box 3-heffing bij onteigening

maandag 9 april 2018 Remco Latour 551x gelezen

Ook de Hoge Raad komt tot het oordeel dat in het geval van een onteigening van aandelen om niet aan het begin van het jaar een box 3-heffing over deze aandelen op jaarbasis buitensporig is. Dit probleem is op te lossen door de forfaitaire rendementsheffing tijdsevenredig toe te passen.

In de voorafgaande zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden had een man in januari 2013 zijn effectenportefeuille verkocht en de opbrengst belegd in aandelen SNS Reaal N.V. Op 1 februari 2013 onteigende het ministerie van Financiën deze aandelen. Het ministerie wilde de man geen schadeloosstelling geven. Het hof vond dat in deze situatie de forfaitaire rendementsheffing naar tijdsgelang moest worden toegepast, namelijk alleen over de maand januari. Zie: ‘Box 3-heffing over onteigende aandelen buitensporige last’ voor nadere details over deze zaak. In cassatie keurt de Hoge Raad goed dat het hof de zaak zelf heeft afgedaan door de forfaitaire rendementsheffing tijdsevenredige toe te passen. Een heffing op jaarbasis zou in dit geval leiden tot een individuele en buitensporige last. De Hoge Raad bevestigt dat een onteigening een omstandigheid is waarmee men rekening dient te houden.

 

Wet: art. 6:2, eerste lid en 6:10 Wft en art. 5.2 Wet IB 2001 (tekst op 1 januari 2013)

Meer informatie: Hoge Raad 6 april 2018, ECLI:NL:HR:2018:511

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.