IB-ondernemer kan maar beter aangifte doen

woensdag 9 augustus 2017 Remco Latour 809x gelezen

Wie meent ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn maar niet over voldoende bewijsmateriaal beschikt, zal op zijn minst moeten voldoen aan zijn aangifteverplichting. Wie dit nalaat, loopt tegen omkering en verzwaring van de bewijslast aan en dat kan de eiser zich in dit geval niet veroorloven.

Zo had een man geen aangifte inkomstenbelasting gedaan, zodat de inspecteur hem een ambtshalve aanslag had opgelegd. Bij het opleggen van deze aanslag had de fiscus geen rekening gehouden met aftrekbare kosten van een onderneming. De man meende dat dit onterecht was, omdat hij als zelfstandig assurantie/financieel adviseur een onderneming zou drijven.

 

Niet-ondertekende documenten

Omdat hij niet had voldaan aan zijn aangifteplicht, moest hij deze stelling bewijzen. Hij kon echter geen stukken overleggen die inzicht gaven in de manier waarop zijn onderneming functioneerde. De man overlegde wel enkele samenwerkingsovereenkomsten, maar deze waren niet allemaal ondertekend. Rechtbank Den Haag oordeelde dat de Belastingdienst een redelijke schatting van het inkomen van de man had gemaakt en verklaarde het beroep tegen de aanslag ongegrond.

 

Wet: artikel 27e, eerste lid AWR

Meer informatie: Rechtbank Den Haag 8 juni 2017 (gepubliceerd 7 augustus 2017), ECLI:NL:RBDHA:2017:7261

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.