Inleg banksparen: stamrecht, lijfrente of toch belast?

woensdag 16 mei 2018 Michel Halters 1007x gelezen

Een ondernemer kan de belastingheffing over zijn stakingswinst uitstellen door het bedingen van een stakingslijfrente bij een verzekeraar. Wanneer de ondernemer de stakingswinst overmaakt op een geblokkeerde ‘loonstamrechtrekening’, voldoet de inleg niet aan de wettelijke voorwaarden.

Een dga had zijn eenmanszaak overgedragen aan een derde en daarvoor een koopsom ontvangen van € 250.000. Vervolgens had de dga in totaal € 150.000 gestort op een geblokkeerde gouden handdruk bankrekening bij een verzekeringsmaatschappij. De dga verklaarde in een hoorgesprek met de inspecteur dat ten onrechte een product voor een ontslagvergoeding was aangevraagd in plaats van een product voor de omzetting van stakingswinst in een lijfrente. Daarop keurde de inspecteur goed dat een betaling van € 50.000 alsnog met terugwerkende kracht werd omgezet in een betaling voor stakingswinstlijfrente. De dga maakte hiervan gebruik. Voor de resterende betaling van € 100.000 gaf de inspecteur aan de dga eveneens toestemming gebruik te maken van de mogelijkheid om met terugwerkende kracht de betaling aan te wenden voor een stakingswinstlijfrente. De dga maakte van deze mogelijkheid echter geen gebruik. In geschil bij Rechtbank Noord-Holland is of de betaling van € 100.000 aftrekbaar is als premie inkomensvoorziening. Dat is niet het geval. De inleg op de gouden handdrukrekening voldoet niet aan de voorwaarden voor aftrek als premie stakingswinstlijfrente. Ook weerlegt de rechtbank het argument van de dga dat de inspecteur hem eerder dan in de bezwaarfase had moeten wijzen op de mogelijkheid om het bedrag van € 100.000 alsnog aan te wenden voor een kwalificerende stakingswinstlijfrente.

 

Wet: art. 1.7 (lid 1 letter a), 3.124, 3.126a en 3.129 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 18 april 2018 (gepubliceerd op 14 mei 2018), ECLI:NL:RBNHO:2018:3786

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.