Inspecteur mag uitgaan van ongewijzigde leningsvoorwaarden

donderdag 8 maart 2018 Remco Latour 850x gelezen

In beginsel moet de inspecteur bewijzen dat een lening aan een eigen B.V. of die van een verbonden persoon onzakelijk is. Deze bewijslast gaat niet zo ver dat de Belastingdienst over alle overeenkomsten moet beschikken als aannemelijk is dat de leningsvoorwaarden niet zijn veranderd.

In een zaak voor Hof Den Haag wilde een vrouw een negatief resultaat uit terbeschikkingstelling opgeven dat bestond uit de afwaardering van haar vorderingen op een holding. Op het moment van het verstrekken van deze achtergestelde leningen in 2004 en 2005 waren de aandelen in de holding in handen van de vrouw. In 2011 had zij deze aandelen verkocht aan haar toenmalige echtgenoot. In de jaren 2005, 2007 en 2008 sloten de vrouw en de holding overeenkomsten met een bank. De fiscus was bekend met de voorwaarden in 2008. De inspecteur ging ervan uit dat de voorwaarden in 2005 en 2007 niet veel anders waren. Volgens het hof is dat een redelijk standpunt, dat de vrouw bovendien niet wist te weerleggen. Uit de voorwaarden in de bekende overeenkomsten met de bank bleek dat een derde nooit de lening aan de holding had verstrekt tegen een winstonafhankelijke rente. Alle bezittingen van de holding waren namelijk verpand aan de bank. Het hof is het met de Belastingdienst eens dat de vrouw de lening heeft verstrekt vanuit aandeelhoudersmotieven. Afwaardering van de vordering is daarom niet toegestaan.

 

Wet: art. 3.92, lid 2, onderdeel a sub 1° Wet IB 2001

Meer informatie: Grechtshof Den Haag 27 februari 2018 (gepubliceerd 7 maart 2018), ECLI:NL:GHDHA:2018:403

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.