Internationale fiscale gegevensuitwisseling fors toegenomen

maandag 4 februari 2019 Anne-Marie Noordenbos 383x gelezen

De Europese Commissie heeft een verslag over automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van directe belastingen gezonden aan het Europees Parlement en de Raad (AEOI). De vaste commissie voor Financiën heeft staatssecretaris Snel gevraagd om een schriftelijke reactie.

De Richtlijn administratieve samenwerking verplicht lidstaten om automatisch inlichtingen uit te wisselen over vijf categorieën van inkomsten en vermogen: arbeidsinkomen, directiehonoraria, levensverzekeringsproducten, pensioenen en eigendom van en inkomsten uit onroerende zaken. Die uitwisseling is in de loop van de tijd toegenomen en is tussen 2015 en 2016 zelfs verdubbeld. Nederland behoort tot de acht lidstaten die in 2017 over alle vijf categorieën inlichtingen heeft verstrekt. Ook  wisselt Nederland alle rulings met een internationaal karakter uit.

In Nederland maken de AEOI-inlichtingen al deel uit van het toezichtsplan van belastingrisico’s, bewustwordingscampagnes en het combineren met nationaal verkregen informatie.

Box 1 en box 3

De Belastingdienst controleert de van de financiële instellingen ontvangen gegevens op volledigheid voordat de gegevens aan het buitenland verstrekt worden en de desbetreffende bestanden worden gecontroleerd op de (verplichte) internationale specificaties. De Belastingdienst gebruikt alle via AEOI ontvangen gegevens voor risicoanalyse bij natuurlijke personen: voor zowel box 1 (loon, pensioen e.d.) als box 3 (vermogen) worden de aangiften niet alleen gewogen met de binnenlandse gegevens maar ook met alle gegevens die ontvangen zijn uit het buitenland. Verder benadrukt Snel dat de gegevensuitwisseling een voortschrijdend proces is.

Meer informatie: Kamerbrief over het verslag van de Europese Commissie over automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van directe belastingen, 1 februari 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.