Intrekking ANBI-beschikking met terugwerkende kracht?

dinsdag 10 november 2015 Giniraynha Poulina 579x gelezen

Aangezien de feitelijke activiteiten van een ANBI pas worden getoetst op een moment later dan waarop de ANBI-beschikking wordt gegeven, is het redelijk dat de beschikking in dat geval met terugwerkende kracht kan worden ingetrokken. Dit strookt volgens de A-G van de Hoge Raad met de ratio van de faciliteit.

Op 24 september 2014 oordeelde Hof Den Haag dat een stichting vanaf 1 januari 2010 niet meer aangemerkt kon worden als een ANBI. Dit in tegenstelling tot Rechtbank Den Haag die meende dat de ANBI-status vanaf 1 januari 2008 moest worden ingetrokken. Volgens het hof mocht de stichting er wél op vertrouwen dat de inspecteur bij het verlenen van de ANBI-status een weloverwogen standpunt had ingenomen, met inachtneming van alle relevante gegevens over de feitelijke activiteiten. Zie ‘Intrekking ANBI-status niet onbeperkt met terugwerkende kracht’. A-G Niessen heeft naar aanleiding van het principaal beroep in cassatie van de staatssecretaris en het incidenteel beroep in cassatie van de stichting een conclusie genomen. De A-G stelde voorop dat de ANBI-status terecht was ingetrokken. De stichting had bij de ANBI-aanvraag bevestigend geantwoord op de vraag of de werkzaamheden voor minstens 50% het algemeen belang dienden. De ANBI-beschikking was dus gebaseerd op onjuiste door de stichting verstrekte gegevens. De beschikking moest daarom worden ingetrokken met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008. Verder concludeerde de A-G dat verwijzing moet volgen voor de beantwoording van de vraag of de intrekking van de beschikking in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Hof Den Haag was namelijk niet aan deze stelling van de stichting toegekomen.

                                                                  

Wet: artikel 6.33 Wet IB 2001 en artikelen 41a, 41b en 41c Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001

Meer informatie: Parket bij de Hoge Raad, 22 oktober 2015, (gepubliceerd op 6 november 2015), ECLI:NL:PHR:2015:2204

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.