Invloed MLI op MKB-praktijk groter dan wellicht verwacht

dinsdag 7 mei 2019 Michel Halters 737x gelezen

Per 1 juli 2019 treedt het Multilateraal verdrag of Multilateraal instrument in werking. Doel is misbruik van belastingverdragen tegengaan. Hoewel bedoeld voor multinationals, zal ook het MKB met grensoverschrijdende activiteiten, te maken krijgen met het multilateraal verdrag volgens prof. dr. Daniël Smit.

Hoewel het multilateraal verdrag of multilateraal instrument (MLI) al per 1 juli 2019 in werking treedt, krijgt het bedrijfsleven nog tot 1 januari 2020 de tijd zich voor te bereiden op het MLI. Het doel van het MLI is het voorkomen van misbruik van het gebruik van belastingverdragen. Een belastingverdrag heeft tot doel het voorkomen van dubbele belastingheffing, doordat landen onderling overeenkomen welk land over welk inkomen of vermogen heffingsrecht krijgt. Sommige internationaal opererende ondernemingen gebruiken belastingverdragen juist om over winsten nergens belasting te hoeven te betalen. Het OESO vindt dit ongewenst en wil daar iets tegen doen.

 

In beginsel kost het opnemen van antimisbruikbepalingen in elk belastingverdrag heel veel tijd. Elk verdrag zal afzonderlijk weer opnieuw uitonderhandeld moeten worden. Om die reden is er een Europese richtlijn tot invoering van het MLI tot stand gekomen. 

Met het MLI worden antimisbruikbepalingen in belastingverdragen opgenomen zonder dat de landen over een belastingverdrag met elkaar opnieuw in onderhandeling hoeven te gaan. In de praktijk betekent dit dat men bij het raadplegen van een belastingverdrag, na 1 januari 2020 ook het MLI moet raadplegen.

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending 

 

Meer weten?

Wilt u weten hoe u moet beoordelen of het MLI van invloed is op een belastingverdrag? Kijk dan naar de focusuitzending ‘Multilalteraal instrument’ op Tax Talks.

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.

Meer informatie: Nederlandse tekst MLI

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.