Is uw bezwaar met kennisgeving afgedaan? Vorder dwangsom!

vrijdag 18 oktober 2019 Remco Latour 589x gelezen

Als iemand een bezwaarschrift indient bij de Belastingdienst, moet de inspecteur daarop duidelijk reageren. Als hij het bezwaarschrift met alleen maar een kennisgeving afdoet, telt dit niet als een beslissing. De belanghebbende kan dan van de fiscus een dwangsom vorderen vanwege het niet-tijdig beslissen op zijn bezwaarschrift.

Een ondernemer kreeg een naheffingsaanslag omzetbelasting opgelegd van € 250 plus € 50 verzuimboete. Door alsnog een aangifte in te dienen, maakte hij bezwaar tegen deze naheffingsaanslag. De Belastingdienst stuurde de man op 25 september 2015 een ‘Kennisgeving omzetbelasting vermindering’. In dit document vermeldde de inspecteur dat het bedrag van de naheffingsaanslag te hoog was. Het nieuwe vastgestelde bedrag leidde tot een teruggaaf van € 300. De ondernemer stelt de inspecteur op 3 december 2015 in gebreke vanwege het uitblijven van een uitspraak op bezwaar en verzoekt om toepassing van de dwangsomregeling. Hof Amsterdam volgt het standpunt van de ondernemer dat de kennisgeving niet kwalificeert als een beslissing op het ingediende bezwaarschrift. De Belastingdienst moet de ondernemer een dwangsom van € 1.260 betalen. Zie: ‘Kennisgeving is geen uitspraak op bezwaar’.

 

Kennisgeving is te onduidelijk

De staatssecretaris gaat in cassatie tegen de uitspraak van het hof. Hij stelt dat er maar één eis geldt voor een uitspraak op bezwaar: de uitspraak moet schriftelijk zijn. Uit het document van 25 september 2015 blijkt dat de naheffingsaanslag en de boete te hoog zijn vastgesteld en daarom worden verminderd. Dit betekent volgens de staatssecretaris dat de ondernemer weet dat de fiscus een beslissing heeft genomen op zijn bezwaren tegen de naheffingsaanslag en de boete. Maar de Hoge Raad ziet het anders. Een schriftelijke mededeling van de inspecteur geldt als een uitspraak op bezwaar als die mededeling duidelijk maakt dat hij op het bezwaarschrift heeft beslist zodat een einde is gekomen aan de bezwaarfase. De enkele schriftelijke kennisgeving van een vermindering van een belastingaanslag en/of een boete, nadat daartegen bezwaar is gemaakt, brengt niet mee dat uitspraak op bezwaar is gedaan. Ook niet als de inspecteur met die vermindering volledig aan het bezwaar tegemoetkomt. Het hof heeft terecht de fiscus de last onder dwangsom opgelegd.

 

Wet: art. 4:17 en 7:12 Awb

Meer informatie: Hoge Raad 11 oktober 2019, ECLI:NL:HR:2019:1574

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.