Jaarplan 2019 Belastingdienst naar de Tweede Kamer

dinsdag 6 november 2018 Anne-Marie Noordenbos 395x gelezen

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft het jaarplan 2019 Belastingdienst naar de Tweede Kamer gestuurd. Voor het MKB lopen diverse vernieuwingsprocessen

Het jaarplan 2019 Belastingdienst is de eerste versie van dit jaarplan ‘nieuwe stijl’. Door dit jaarplan krijgt de Tweede Kamer inzicht in de prestaties en op de keuzes die de Belastingdienst maakt in uitvoering en toezicht. In deze eerste versie zijn de uitvoerings- en toezichtstrategie uitgewerkt voor drie specifieke doelgroepen: burgers die aangifte doen voor inkomensheffing niet-winst, MKB-ondernemers en toeslaggerechtigden. Over de uitvoering van dit jaarplan rapporteert de Belastingdienst in 2020. Ook tussentijds informeert de Belastingdienst de Tweede Kamer over de voortgang met voortgangsrapportages.

Vernieuwingen

In het kader van de vernieuwing van de processen lopen de volgende projecten waarvan het effect volgens planning in 2019 merkbaar zal zijn voor MKB-ondernemers.

 

Automatisch ingevulde btw en winstaangifte zzp

Er wordt gewerkt aan een automatisch ingevulde aangifte voor zzp'ers. ‘Automatisch ingevuld’ betekent dat de gegevens in de aangiften rechtstreeks ontleend worden aan de administratie van de ondernemer. Dat betekent onder andere dat de administratie gevoerd wordt met gecertificeerde online boekhoudsoftware, waarbij er een rechtstreekse koppeling is met de bankrekening van de ondernemer en er gemakkelijk betaald kan worden met iDeal. De verwachting is dat deze aanpak ertoe leidt dat het voeren van een administratie, het doen van aangiften en betalen gemakkelijker worden en de kwaliteit van de aangiften toeneemt.

 

Afschaffen 1e handmatige btw-aangifte

De papieren startersaangiften voor de omzetbelasting worden gedigitaliseerd en voor elk tijdvak apart beschikbaar gesteld. Handmatige werkzaamheden voor de registratie van nieuwe ondernemers en het versturen van de aangifte worden gedigitaliseerd.

 

Online bezwaarvoorziening

De nieuwe online bezwaarvoorziening biedt naast particulieren ook ondernemers de mogelijkheid om eenvoudig digitaal bezwaar te maken, inclusief de mogelijkheid om bijlagen bij te voegen en de status van het bezwaar in te zien. Uiteindelijk zal dit ook mogelijk worden voor een gemachtigde. Deze voorziening zal eerst voor de inkomstenbelasting ter beschikking komen en verder in 2019 ook voor de omzetbelasting.

Meer informatie: Jaarplan 2019 Belastingdienst, 5 november 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.