Jonge boeren krijgen extra financieringsmogelijkheden

woensdag 4 september 2019 Anne-Marie Noordenbos 361x gelezen

Om startende jonge boeren of tuinders te ondersteunen bij het opzetten van een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf komt er een extra financieringsmogelijkheid beschikbaar.

Via de Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten is het voor jonge boeren daarmee makkelijker om een lening te krijgen. Het kabinet investeert over meerdere jaren 75 miljoen in de regeling. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. 

De regeling maakt het voor financiers mogelijk om extra leningen te verstrekken aan jonge boeren die willen investeren in innovatie. Jonge agrariërs staan voor opgaven op het gebied van  het sluiten van kringlopen, biodiversiteit, diergezondheid- en welzijn. Dit vraagt om investeringen waar jonge boeren in deze vroege fase van hun loopbaan niet altijd de middelen voor hebben. Door gebruik te maken van de regeling wordt de financiële drempel voor jonge agrariërs verlaagd.

Criteria

Om gebruik te kunnen maken van de regeling moeten jonge agrariërs een investeringsplan hebben, dat aan minimaal één van de kringlooplandbouw gerelateerde punten bijdraagt. Naast het voldoen aan een van de kringlooplandbouwcriteria moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname.

Opleiding en coaching

Van de totale €75 miljoen uit het Regeerakkoord komt er €11 miljoen beschikbaar voor het opzetten van een opleiding- en coachingtraject bij begeleiden van het overnameproces. Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap van de jonge agrariërs. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij duurzame bedrijfsovername.

De Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten is vanaf 3 september openbaar en vanaf 1 januari 2020 opengesteld voor deelname. Voor het krediet neemt de jonge ondernemer contact op met een deelnemende financier, die de kredietovereenkomst bij RVO indient voor de overheidsborgstelling.

Meer weten?

Donderdag 19 november 2019 verzorgt drs. Petrus Zijlstra de PE-pitstop Fiscaal agrarische actualiteiten. Na afloop van deze cursus bent u weer bij met de meest actuele stand van zaken op agrarisch fiscaal gebied. U beschikt over voldoende kennis over de landbouwvrijstelling, de BOF, fiscale problematiek omtrent zonneweides en hybride structuren en kunt u een vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk. > Informatie en aanmelden

Meer informatie: Ministerie van Landbouw, 3 september 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.