Kabinet kiest voor harde earningstrippingmaatregel

woensdag 28 november 2018 Remco Latour 1193x gelezen

Op 1 januari 2019 wordt de earningstrippingmaatregel ingevoerd. Dit is verplicht op grond van Europese regelgeving, maar het kabinet is daarin strenger dan noodzakelijk.

Op het online learning platform Tax Talks vat dr. Jeroen van Strien de kern van de earningstrippingmaatregel samen: het verschil tussen betaalde en ontvangen rente (rentesaldo) wordt in de vennootschapsbelasting beperkt tot de zogeheten aftrekruimte. De aftrekruimte is het hoogste van de volgende twee bedragen:

  • 30% van de gecorrigeerde winst. De gecorrigeerde is de belaste winst verhoogd met het bedrag aan afschrijvingen en verlaagd met het rentesaldo. Omdat het om belaste winst gaat, zijn bepaalde bestanddelen zoals deelnemingsresultaten eruit gefilterd;
  • € 1 miljoen (drempelbedrag).

Het Nederlandse kabinet had de mogelijkheid om een drempel van maximaal € 3 miljoen te hanteren, maar kiest voor een drempel van maar € 1 miljoen. Van Strien meent dat deze keuze voortvloeituit een politieke worsteling, waarin het Nederlands vestigingsklimaat de verliezer is. De gelijke behandeling tussen eigen en vreemd vermogen is volgens hem op een betere manier te realiseren. Van Strien benadrukt dat de earningstrippingmaatregel een breed rentebegrip kent. De financieringscomponent in een financial leasebetaling valt ook onder dit begrip.

 

Staatssecretaris ziet af van verzachtende maatregelen

De regeling ziet op alle leningen, dus ook bestaande leningen. De staatssecretaris van Financiën had ruimte om overgangsrecht in te voeren, maar heeft deze niet willen pakken. Hij heeft evenmin een uitzondering willen regelen voor kapitaalintensieve bedrijven zoals woningcorporaties. Van Strien kan zich dat nog wel voorstellen, aangezien zo’n uitzondering als verboden staatssteun zou kunnen kwalificeren. De staatssecretaris had wel een groepsuitzondering kunnen invoeren, maar heeft daar eveneens van afgezien. Een gemiste kans volgens van Strien.

 

Fiscale eenheid en earningstripping

De earningstripping maatregel kan het onder omstandigheden interessant maken om een fiscale eenheid te verbreken zodat iedere vennootschap zijn eigen drempel kan toepassen. De staatssecretaris heeft laten weten dat dit in beginsel is toegestaan. Maar hij zal verdere maatregelen nemen als hij meent dat vennootschappen te veel misbruik make van deze mogelijkheid. Van Strien vermoedt dat dit bijvoorbeeld het geval zal zijn als vennootschapen zich juridisch opsplitsen om meer drempels te kunnen benutten.

 

Wetsvoorstel: art. I, onderdeel D Wet implementatie eerste EU-richtlijn antibelastingontwijking

 

Meer weten?

Via Tax Talks is de uitzending beschikbaar. Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten.

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending

 

Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!  

Meer informatie: Tax Talks 20 november 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.