Kamervragen arresten EHvJ Deense vennootschap

donderdag 9 mei 2019 Anne-Marie Noordenbos 732x gelezen

Er zijn Kamervragen gesteld over een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU die onlangs veel belangstelling trok. Het Hof maakt duidelijk dat lidstaten misbruik zelfs moeten aanpakken als het niet is geregeld in de nationale wet of belastingverdragen.

De zaak voor het Europese Hof was aangespannen omdat een Deense vennootschap wilde weten of zij een dividend zonder inhouding van bronbelasting kon uitkeren aan een Luxemburgse vennootschap. Deze Luxemburgse vennootschap bezat meer dan 50% van de aandelen in het Deense lichaam. De Luxemburgse vennootschap was opgericht door beleggingsfondsen uit derde landen waarmee Denemarken geen belastingverdrag had gesloten. Maar volgens de Luxemburgse belastingadministratie was de Luxemburgse vennootschap de uiteindelijk gerechtigde van het Deense dividend. De Deense fiscus liet de Deense vennootschap weten geen toezegging over de vrijstelling van bronbelasting te kunnen doen zolang onduidelijkheid bestond over de vraag hoe de aandeelhouder kon beschikken over het dividend. In eerste instantie oordeelde de Deense belastingrechter dat de dividenden onbelast waren omdat Denemarken geen wettelijke bepalingen ter voorkoming van fraude en misbruik heeft vastgesteld.

Tweede Kamerlid Bart Snels heeft Kamervragen gesteld. Hij vraagt om een nadere reactie op de arresten. Snels wil weten hoeveel van de circa 15.000 Nederlandse brievenbusmaatschappijen na deze arresten worden geconfronteerd met bronheffingen op rente, royalty’s en dividendbetalingen die zij ontvangen van vennootschappen die zijn gevestigd in andere EU-lidstaten?

Hij vraagt ook of Snel bereid is om reeds afgegeven belastingrulings waarin de toepassing van de inhoudingsvrijstelling van artikel 4, tweede lid, van de Wet op de dividendbelasting 1965 wordt bevestigd vanwege het voldoen aan de substance-eisen van art. 1bis Uitvoeringsbeschikking dividendbelasting 1965 (alsnog) integraal te toetsen aan de door het HvJ EU gegeven misbruikaanwijzingen?

> Zie ook effect oordeel EU-hof minder groot dan het lijkt 

Meer informatie: Tweede Kamervragen 8 mei 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.