Kosteloos borg staan is onzakelijk

dinsdag 20 november 2018 Remco Latour 1 reactie 821x gelezen

Als een aanmerkelijkbelanghouder borg staat voor schulden van zijn B.V. zal de fiscus een eventueel later geleden borgstellingsverlies alleen accepteren als de grootaandeelhouder zakelijk heeft gehandeld. Het eisen van een vergoeding voor het borg staan is een goed begin.

In een zaak voor Rechtbank Noord-Holland hield een man een aanmerkelijk belang (ab) in twee B.V.’s. Deze B.V.’s hielden weer (in)direct belangen van meer dan 5% tot 100% in andere B.V.’s. Een van de houdstervennootschappen had een kredietfaciliteit bij de bank. De holding had zekerheid gesteld door pandrechten te vestigen op diverse activa. Daarnaast had de man zich borg gesteld. Toen de bank hem naderhand als borg aansprak, wilde de man dit verlies aftrekken als negatief resultaat uit overige werkzaamheden. Maar de Belastingdienst weigert de aftrek omdat de borgstelling onzakelijk zou zijn.

 

Bewijslast

De rechtbank buigt zich over deze zaak en haalt uit vaste rechtspraak dat een ab-houder geen verlies uit borgstelling kan aftrekken als deze borgstelling alleen is aan te merken als een aandeelhoudershandeling. De bewijslast ligt daarbij bij de fiscus. De inspecteur weet inderdaad aannemelijk te maken dat een onafhankelijke derde niet onder dezelfde voorwaarden tegen een winstonafhankelijke vergoeding borg zou staan. Zo had de ab-houder geen vergoeding voor het borg staan gevraagd. Daarnaast waren de eigen vermogens en de resultaten van de holding en haar dochtervennootschappen negatief. De bank was alleen bereid onder vergaande voorwaarden verder te financieren. De ab-houder had met zijn handelen aanvaard dat hij voor een nog groter deel van zijn vermogen gratis zekerheid bood. Zo handelen is onzakelijk, zodat het borgstellingsverlies niet aftrekbaar is van het resultaat uit overige werkzaamheden.

 

Wet: art. 3.92 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 16 november 2018 (gepubliceerd 20 november 2018), ECLI:NL:RBNHO:2018:10037

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

Drs. J. de Vos RB 29/11/2018 12:20

Een lening is pas onzakelijk als er geen zakelijke rente (anders dan winstafhankelijk) kan worden ingeprijsd. Ik vraag mij af waarom dit volgens de rechtbank niet geldt bij een borgstelling. Het niet "vragen" van een borgstellingsvergoeding aan de eigen BV zou in die zin niet relevant moeten zijn. Als tenminste een zakelijke vergoeding kan worden vastgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.