Kosten woon-werkverkeer voor inkomstenbelasting privékosten

woensdag 9 januari 2019 Michel Halters 1555x gelezen

Een bijtelling voor privégebruik voor een tot het ondernemingsvermogen behorende auto blijft achterwege als de ondernemer doet blijken dat de auto voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt. Gereden kilometers voor woon-werkverkeer voor een elders uitgeoefende dienstbetrekking zijn in dat kader privékilometers.

Een vrouw had een onderneming waarvan de activiteiten bestonden uit het geven van psychosociale therapie en begeleiding van trauma-, verlies- en rouwverwerking evenals relatietherapie. Ook organiseerde de vrouw workshops. Daarnaast was de vrouw in dienstbetrekking werkzaam. Voor de dienstbetrekking kreeg de vrouw een auto ter beschikking gesteld. Het was echter haar echtgenoot die deze auto hoofdzakelijk gebruikte. De vrouw had tevens een tot haar ondernemingsvermogen behorende auto tot haar beschikking. De vrouw gebruikte deze auto ook voor woon-werkverkeer in het kader van haar dienstbetrekking.

 

Loon

In geschil bij Hof Den Haag is of de kilometers voor woon-werkverkeer voor de dienstbetrekking zakelijk zijn. Het hof oordeelt dat de kilometers voor woon-werkverkeer ten behoeve van de dienstbetrekking voor de winstberekening als privégebruik in aanmerking moeten worden genomen. Niet gesteld of gebleken is dat de vergoeding voor de kosten van de ondernemingsauto voor woon-werkverkeer van de dienstbetrekking in de winst is opgenomen. Ook is niet gebleken dat het loon uit dienstbetrekking onderdeel uitmaakt van de winst uit onderneming. Het hof oordeelt verder nog dat de vrouw geen feiten en omstandigheden had aangevoerd waaruit blijkt dat de vrouw haar onderneming niet zou kunnen uitoefenen zonder het reizen met haar ondernemingsauto van en naar het adres van haar werkgever. De inspecteur heeft de bijtelling voor privégebruik van de tot het ondernemingsvermogen behorende auto terecht toegepast.

 

Wet: art. 3.20 Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Den Haag 18 december 2018 (gepubliceerd op 8 januari 2019), ECLI:NL:GHDHA:2018:3636

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.