Kritische vragen over fiscale constructies

vrijdag 7 september 2018 Anne-Marie Noordenbos 739x gelezen

De Tweede Kamer debatteerde 5 september 2018 over het verslag van de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies.

De commissie hoorde in juni 2017 27 deskundigen en getuigen naar aanleiding van de Panama Papers. Met deze ondervraging wilde de Kamer meer inzicht krijgen in de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk, en de effectiviteit van het toezicht daarop.

Diverse Kamerleden stelden kritische vragen. Snel refereerde aan al eerder aangekondigde maatregelen (bronbelasting) en gaf ook aan dat in het komende Belastingplan maatregelen zijn opgenomen.

 

Er zijn vier moties ingediend:

1. De mogelijkheid te onderzoeken voor verzwaring van de bewijslast, dan wel de omkering van de bewijslast, waarbij het uitgangspunt wordt dat de belastingplichtige moet aantonen dat het voorkomen van meerdere landen in een eigendomsconstructie niet wordt ingezet voor belastingontwijking of verhulling van vermogen, en de Kamer hierover te informeren.

2. Een parlementaire enquête over fiscale constructies door vermogenden en bedrijven en de rol van Nederland in die fiscale constructies.

3. Binnen acht maanden een voorstel voor een verplichting voor bepaalde stichtingen om een jaarrekening te deponeren en in ieder geval te kijken of de stichting een onderneming drijft en of de winst dan wel de omzet boven een te bepalen grens uitkomt.

4. Onderzoek naar de mogelijkheden om domicilieverlening door de trustsector aan doorstroomvennootschappen en brievenbusmaatschappijen onmogelijk te maken en hierover binnen een halfjaar aan de Kamer te rapporteren.

 

De Kamer zal hier 11 september over stemmen.

Aanvulling 12 september 2018: de moties 3 en 4 zijn aangenomen.

 

Meer weten?

Woensdag 12 december 2018 verzorgt mr. Hans Mooij de Masterclass Multilateraal Instrument.

> Meer informatie en aanmelden

Meer informatie: Verslag Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies, 5 september 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.