Lening bij mondelinge overeenkomst kan echt zijn

woensdag 10 oktober 2018 Remco Latour 951x gelezen

De enkele omstandigheid dat een dga mondeling een lening met zijn B.V. is overeengekomen en pas later schriftelijk heeft bekrachtigd, betekent nog niet dat sprake is van een schijnlening. Tot dit oordeel komt Rechtbank Noord-Holland.

Een vrouw had samen met haar echtgenoot een Limited (Ltd.) opgericht. Zij hielden ieder de helft van de aandelen en waren beiden directeur van de Ltd., die een restaurant exploiteerde en accommodatie aan kampeerders verhuurde. In de jaren 2008 tot en met 2011 heeft het echtpaar gelden aan de Ltd. verstrekt. Later hebben de partijen een schriftelijke leningsovereenkomst opgesteld. Na een aantal jaren wilde de vrouw en haar echtgenoot hun vordering op de Ltd. afwaarderen vanwege tegenvallende resultaten. De Belastingdienst stelt dat sprake is van een schijnlening en weigert de aftrek. De inspecteur motiveert zijn stelling door erop te wijzen dat al diverse jaren waren verstreken tussen de eerste geldverstrekking en het opstellen van de schriftelijke leningsovereenkomst. De rechtbank wijst de fiscus erop dat men een geldlening ook mondeling kan aangaan. De inspecteur kan evenmin aannemelijk maken dat een reële terugbetalingsverplichting ontbreekt. Het echtpaar stelt daarnaast dat de Ltd. werkelijk rente heeft betaald. De rechtbank oordeelt dat geen sprake is van een schijnlening. Vervolgens is het aan de vrouw en haar echtgenoot om de lagere waarde van hun vordering aannemelijk te maken. Dit lukt hen evenmin, want de lening is afgewaardeerd op basis van de geschatte bedrijfswaarde van de Ltd. naar de situatie per 31 december 2011. Het echtpaar heeft bij de berekening van deze bedrijfswaarde ook bedrijfsresultaten meegenomen uit daaropvolgende jaren. Dit is in strijd met het goedkoopmansgebruik. De rechtbank oordeelt daarom dat de afwaardering niet is toegestaan.

 

Wet art. 3.92 en 3.95 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank 1 oktober 2018, ECLI:NL:RBNHO:2018:8394

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.