Loon blijft loon als het ruim 60% van arbeidsinkomen vormt

vrijdag 2 november 2018 Remco Latour 839x gelezen

Sommige natuurlijke personen verrichten zowel in dienstbetrekking als via hun onderneming werkzaamheden. Onder voorwaarden kan de winst uit onderneming het loon uit dienstbetrekking absorberen. Dit is niet mogelijk als het loon een te groot aandeel van het arbeidsinkomen vormt.

Een actrice heeft in 2013 in het kader van verschillende overeenkomsten werkzaamheden verricht voor diverse organisaties. De Belastingdienst merkt twee van deze overeenkomsten aan als een arbeidsovereenkomst. Rechtbank Noord-Holland is het eens met deze kwalificatie. De arbeidsverhoudingen voldoen aan de voorwaarden voor de aanwezigheid van een dienstbetrekking. Zo is onder meer sprake van een gezagsverhouding. Dat de vrouw als actrice een grote mate van vrijheid heeft bij de invulling van haar werkzaamheden, doet daar niets aan af. De actrice stelt dat als al sprake is van een dienstbetrekking, het desbetreffende loon tot de winst uit onderneming behoort op grond van de absorptietheorie. Voor absorptie is echter vereist dat een nauwe samenhang bestaat tussen de werkzaamheden verricht in dienstbetrekking en de werkzaamheden verricht als ondernemer. Bovendien moeten de werkzaamheden in dienstbetrekking in het geheel van ondernemingsactiviteiten een ondergeschikte plaats innemen. In deze situatie vormen de inkomsten uit de dienstbetrekking 62,32% van het totale bedrag aan inkomsten. Daarmee zijn de werkzaamheden – in ieder geval financieel gezien – niet van ondergeschikte betekenis. Pas bij een aandeel van 10% of minder zijn de looninkomsten bijkomstig. De rechtbank verklaart het beroep van de vrouw ongegrond.

 

Wet: art. 2.143.1 en 3.8 Wet IB 2001 en art. 7:610 BW

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 23 oktober 2018 (gepubliceerd 1 november 2018), ECLI:NL:RBNHO:2018:8845

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.