Loop ANBI-status niet mis

vrijdag 9 maart 2018 Remco Latour 730x gelezen

In een recente uitzending van Tax Talks Focus merkt prof. dr. Sigrid Hemels op dat de inspecteur nogal eens weigert de status van algemeen nut beogende instelling (ANBI) toe te kennen omdat hij het doel en de middelen van de instelling door elkaar haalt. U als adviseur kunt dit probleem voorkomen door in de statuten duidelijk onderscheid te maken tussen de doelstelling van de instelling en de middelen om dit doel te bereiken.

Om de status van ANBI te kunnen krijgen moet een instelling de juiste rechtsvorm hebben en aan enkele voorwaarden voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat zij voor minstens 90% het algemeen nut beoogt. Een algemeen belang is niet per se een belang waar iedereen in Nederland het ermee eens is, zo stelt Hemels. Maar de instelling mag in ieder geval geen particulier belang nastreven. Bovendien mag de instelling met het totaal van haar algemeen nuttige activiteiten geen winstoogmerk hebben. Helaas wil de Belastingdienst nog weleens ten onrechte constateren dat een instelling een winstoogmerk heeft terwijl zij in feite alleen maar een winstgevende activiteit ontplooit om zichzelf te voorzien van middelen om het algemeen nut te dienen. Deze omstandigheid zal zich minder snel voordoen als u als adviseur in de statuten duidelijk het onderscheid tussen doel en middelen van de instelling hebt aangegeven.

 

Hemels gaat daarnaast in op andere relevante vraagstukken over ANBI’s, zoals het belang van de liquidatiebepaling en de fiscale gevolgen van het verlies van de AMNBI-status. Daarnaast stelt zij dat het soms beter is om een cliënt te adviseren geen ANBI op te richten. In deze Tax Talks Focus komen de alternatieven aan bod.

 

Wet: art. 5b, eerste lid, onderdeel a AWR

Regeling: art. 1a, eerste lid, onderdeel a en tweede lid Uitv.reg. AWR 1994

 

Meer informatie?

Deze Tax Talks-uitzending met gastvrouw mr. Marieke Jansen en prof.dr. Sigrid Hemels is nu beschikbaar in uw account. Ook als podcast!

Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!

Meer informatie: Tax Talks Focus, maart 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.