Makkelijker kunnen we het voorlopig nog niet maken

donderdag 17 oktober 2019 Michel Halters 733x gelezen

Het Tweede Kamerlid Baudet heeft vragen gesteld over het vereenvoudigen van het huidige belastingsysteem.

Aanleiding tot het stellen van de vragen is een artikel van W.J. Keller in Elsevier. De auteur pleit voor een vereenvoudiging van het huidige belastingsysteem, door dit systeem te vervangen door een (bijna) vlaktaks plus een standaardtoelage per huishouden, die uitsluitend afhankelijk is van de gezinssamenstelling.

 

Baudet heeft aan Minister Koolmees gevraagd of het huidige stelsel van belastingen, premies, toeslagen en uitkeringen inderdaad kan worden vervangen. De minister heeft namens de staatssecretaris van Financiën geantwoord op de vragen. Het is inderdaad zo dat het huidige stelsel ingewikkeld is. Helaas blijkt het in de praktijk moeilijk om vereenvoudigingen door te voeren. Daarbij komt dat er naast vereenvoudigingen ook andere doelstellingen zijn zoals een evenwichtige inkomensverdeling en participatie tegen een aanvaardbaar budget. Voor vereenvoudiging van het huidige stelsel moet een 'prijs' betaald worden doordat andere doelstellingen niet meer of moeilijker haalbaar zijn.

 

Als voorbeeld van de ‘prijs’ die vereenvoudiging van het stelsel heeft, noemt Koolmees de hoge marginale druk die bepaalde groepen van mensen thans ervaren. Deze hoge marginale druk hangt samen met een groot aantal regelingen voor inkomensondersteuning. Het kabinet laat onderzoeken hoe die marginale druk omlaag kan. Ook loopt er een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) om te bekijken op welke gebieden verbeteringen zijn door te voeren in het systeem van toeslagen. De staatssecretaris van Financiën heeft bovendien aangekondigd om bouwstenen voor een beter belastingstelsel voor de komende kabinetsperiode voor te bereiden.

Meer informatie: Antwoorden op vragen Baudet, 16 oktober 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.