Management fee van 50% pachtsom is te hoog

vrijdag 4 januari 2019 Remco Latour 437x gelezen

Als een natuurlijk persoon zijn eenmanszaak verpacht aan een derde en de huur laat innen door zijn B.V., moet hij het niet te gek maken met de managementvergoeding die de B.V. de onderneming in rekening brengt. Als deze management fee te hoog is, zal de fiscus uitgaan van een verkapte winstuitdeling.

Een man exploiteerde een shoarmazaak via zijn eenmanszaak. Daarnaast bezat hij indirect 50% van de aandelen in een beheer-B.V. Vanwege een vermindering van zin gezondheid, verpachtte hij de shoarmazaak en verhuurde hij de bedrijfsruimte aan een vof. De totale pacht- en huursom bedroeg € 96.000 per jaar. De beheer-B.V. beheerde ten behoeve van de eenmanszaak de huur/pachtovereenkomst. Daarvoor bracht de B.V. de eenmanszaak een management fee van € 40.000 in rekening.

 

Geen omvangrijke werkzaamheden

Volgens zowel de Belastingdienst als Hof Arnhem-Leeuwarden is deze vergoeding onzakelijk hoog. De vof betaalt doorgaans de pacht en huur op tijd of met maar een kleine vertraging. Het is daarom niet aannemelijk dat de beheer-B.V. enigszins omvangrijke werkzaamheden moet verrichten om de huur en pacht te innen. Bovendien had de man zelf de werkzaamheden van de beheer-B.V. voor de verpachting van de onderneming uitgevoerd. Voor al zijn werkzaamheden voor de beheer-B.V. had hij maar een vergoeding van € 17.707 ontvangen. Gezien het feit dat hij voor 50% arbeidsongeschikt was, voldeed deze vergoeding. De Belastingdienst had volgens het hof terecht de aftrekbare managementvergoeding gesteld op € 15.000. Dat de eenmanszaak € 25.000 teveel betaalt, vloeit voort uit het feit dat de ondernemer tevens een aanmerkelijk belang in de beheer-B.V. heeft. Daarom vormt de € 25.000 een verkapte, niet-aftrekbare winstuitdeling.

 

Wet: art. 3.8 Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 18 december 2018 (gepubliceerd 4 januari 2018), ECLI:NL:GHARL:2018:10964

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.