Mandatory Disclosure-richtlijn is zware last voor adviseur

vrijdag 30 maart 2018 Remco Latour 4128x gelezen

Op 13 maart 2018 is de zogeheten Mandatory Disclosure-richtlijn unaniem aangenomen. Slecht nieuws voor belastingadviseurs en andere intermediairs, want deze richtlijn brengt een grote administratieve lastenverzwaring mee. In het programma Tax Talks van 27 maart 2018 gaat mr. Arjo van Eijsden in op de impact van deze richtlijn.

Op grond van de Mandatory Disclosure-richtlijn (hier afgekort als MDR) zullen intermediairs zoals belastingadviseurs, advocaten en notarissen verplicht worden potentieel fiscaal agressieve belastingstructuren te melden bij de Belastingdienst. De term ‘potentieel fiscaal agressieve belastingstructuur’ moet men ruim opvatten – veel structuren vallen daaronder! De melding moet plaatsvinden binnen dertig dagen nadat de constructie gereed of beschikbaar voor implementatie is gekomen. Daarbij is niet van belang of de belastingplichtige de constructie al heeft gebruikt. Het zelfs mogelijk dat een melding plaatsvindt terwijl later blijkt dat de constructie nooit wordt gebruikt.

 

Terugwerkende kracht

Van Eijsden stelt dat deze verplichting een enorme administratieve lastenverzwaring voor intermediairs inhoudt. En zelfs als de intermediair een beroep kan doen op verschoningsrecht, wordt de meldplicht doorgeschoven naar de belastingplichtige. Deze zal daar ook niet op zitten te wachten. Van Eijsden maakt met dit alles duidelijk dat de MDR is bedoeld om intermediairs af te schrikken bij het opstellen van constructies. Uiterlijk 31 december 2019 moet de MDR zijn geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Maar van Eijsden wijst op een heel groot probleem voor de praktijk: deze implementatie zal materieel terugwerkende kracht krijgen. Vanaf de zomer van 2018 (de exacte datum is nog onbekend) zullen intermediairs moeten gaan bijhouden welke constructies onder de MDR vallen. Waarschijnlijk zal er dan nog geen implementatiewetgeving klaarliggen. Ten slotte vreest van Eijsden dat de boete op het verzaken van de meldplicht van de zesde categorie (maximaal € 830.000 in 2018) zal zijn.

Hieronder staat een compilatie van de uitzending met mr. Arjo van Eijsden en mr. dr. Chris Dijkstra.

 

 

Meer informatie?

Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!

 

Wet: art. 23, vierde lid Wetboek van Strafrecht

Richtlijn: artt. 1 en 2 MDR

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.