Medebelanghebbende moet tijdig om WOZ-beschikking verzoeken

donderdag 18 juli 2019 Remco Latour 492x gelezen

Wie als medebelanghebbende een WOZ-beschikking over een bepaald jaar wil ontvangen, moet daartoe een verzoek indienen voordat het jaar dat volgt op het desbetreffende jaar is verstreken.

Een vrouw had samen met haar echtgenoot een woning in erfpacht. De gemeente had het eigendomsrecht. In mei 2017 stelde de gemeente een overstapregeling op voor erfpachters. De erfpachters konden kiezen om de erfpachtcanon eeuwigdurend te laten vaststellen of om niet over te stappen. In geval van het vaststellen van een eeuwigdurende canon zou afkoop mogelijk zijn.

Zowel de berekening van de eeuwigdurende canon als de afkoopsom daarvan is gebaseerd op de WOZ-waarde voor de kalenderjaren 2015 of 2016. De vrouw vraagt aan de gemeente om een WOZ-beschikking over 2015, omdat zij in verband met de overstapregeling de WOZ-waarde wil aanvechten. De gemeente weigert de vrouw een WOZ-beschikking te sturen, omdat haar echtgenoot al een WOZ-beschikking voor 2015 heeft ontvangen. De vrouw gaat in bezwaar en beroep tegen deze afwijzing.

 

Tijdig

De zaak komt voor Hof Amsterdam, waar de vrouw claimt een medebelanghebbende te zijn. Onder voorwaarden kan de gemeente een WOZ-beschikking verstrekken aan een medebelanghebbende. Maar de medebelanghebbende moet wel tijdig om zo’n beschikking vragen. Men kan uiterlijk teruggaan naar het begin van het kalenderjaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de medebelanghebbende het verzoek indient. Omdat de vrouw na 2016 om een WOZ-beschikking voor haar als medebelanghebbende heeft gevraagd, komt zij alleen in aanmerking over een WOZ-beschikking over 2016. En deze beschikking heeft zij al ontvangen. De gemeente hoeft haar geen WOZ-beschikking over 2015 te verstrekken.

 

Wet: art. 18, tweede lid, 28, tweede lid en 30, eerste lid Wet WOZ

Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam 11 juli 2019 (gepubliceerd 17 juli 2019), ECLI:NL:GHAMS:2019:2450

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.