Meer duidelijkheid dga-pensioen Belgische dga’s

vrijdag 25 oktober 2019 Michel Halters 1220x gelezen

Een dga die in België woont en pensioen in eigen beheer heeft opgebouwd bij een Nederlandse B.V. heeft te maken met het Belastingverdrag Nederland – België en de wettelijke bepalingen in België. Het Belgische Ministerie van Financiën heeft een toelichting op de fiscale gevolgen gegeven over afkoop, omzetting of bevriezing van het pensioen in eigen beheer

In circulaire 2019/C/109 gaat het Belgische ministerie van Financiën in op de situatie van een in België wonende dga met een B.V. die in Nederland is gevestigd, waarbij de dga pensioen in eigen beheer heeft opgebouwd. Het ministerie behandelt zowel de verdragsrechtelijke kwalificatie als de interne Belgische regeling. De aanwijzing voor de belastingheffing in België laat ik hier verder onbesproken.

 

Afkoop

Als een dga pensioen in eigen beheer (PEB) afkoopt tijdens de opbouwfase, mag hij een korting toepassen op de balanswaarde van het boekjaar 2015. Die korting is voor in Nederland wonende dga’s in 2019 19,5%. Afkoop van het in Nederland opgebouwde dga-pensioen is in Nederland belast. België verleent een vrijstelling, voor zover de afkoop in Nederland daadwerkelijk is belast. De in België wonende dga moet daarom over het in Nederland vrijgestelde deel (19,5% van de waarde van het PEB op balansdatum 2015) in België wel belasting betalen.

Bij afkoop van een al ingegaan dga-pensioen komt aan Nederland de belastingheffing toe, als de afkoopwaarde meer is dan € 25.000. Ook dan verleent België alleen een vrijstelling voor zover de afkoop in Nederland effectief is belast. Voor zover Nederland over de afkoopwaarde een vrijstelling verleent, moet de dga daarover in België nog wel belasting betalen. Is de afkoopwaarde van een dga-pensioen minder dan € 25.000, dan komt het heffingsrecht volledig aan België toe. Nederland zal dan een volledige vrijstelling moeten verlenen.

 

Omzetting ODV in lijfrente

Als de dga zijn PEB omzet in een oudedagsverplichting (ODV), dan heeft dat geen verdragsrechtelijke gevolgen. Als vervolgens de dga de ODV in een lijfrente omzet en het heffingsrecht komt toe aan Nederland, dan verleent België hiervoor geen vrijstelling, omdat dit ‘inkomen’ in Nederland niet effectief is belast.

De uitkeringen uit het lijfrenteproduct zijn in België belastbaar, tenzij deze uitkeringen hoger zijn dan € 25.000. Op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en België, mag Nederland in dat geval heffen en België zal een vrijstelling verlenen. 

 

Uitkeringen uit ODV

Als de dga de ODV niet omzet en uitkeringen krijgt uit de ODV, dan kwalificeren deze uitkeringen als pensioenuitkeringen in België en zijn deze in België belast. Bevriezing

Als de dga zijn PEB premievrij heeft gemaakt (bevroren), dan heeft dat geen verdragsrechtelijke gevolgen. Bij uitkering van het pensioen gelden de algemene regels en het pensioen is dan in België belast.

Wet: Belastingverdrag Nederland-België, art. 18

Meer informatie: Belgische Ministerie van Financiën, 18 oktober 2019 (gebruik zoekterm: ODV)

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.