Minnelijke onteigening grond is geen overdracht onderneming

dinsdag 17 september 2019 Remco Latour 264x gelezen

Bij minnelijke onteigening van grond bepaalt een deskundige hoe hoog de schadevergoeding is die de overheid de eigenaar moet bieden. Gesteld dat de onteigende grond geen zelfstandig deel van een onderneming vormt, is de btw over de advieskosten met betrekking tot de minnelijke onteigening niet aftrekbaar als voorbelasting.

In het kader van een minnelijke onteigening heeft een man percelen grond met installaties en overige onroerende zaken overgedragen aan een provincie. Op deze percelen oefende hij zijn glastuinbedrijf uit. De levering van de percelen en de overige onroerende zaken is vrijgesteld van omzetbelasting. De man heeft zich bij de minnelijke onteigeningsprocedure laten bijstaan door een adviseur. Hij wil de btw over de courtageskosten aftrekken als voorbelasting. Zowel de Belastingdienst als Rechtbank Den Haag meent dat deze btw niet aftrekbaar is. De percelen en de overige onroerende zaken vormen geen zelfstandig deel van een onderneming. Bovendien wil de provincie de percelen en andere onroerende zaken gebruiken voor de aanleg van infrastructuur.  De provincie treedt dus niet in de plaats van de ondernemer. Het advies zag dus niet op een bedrijfsoverdracht, maar op een btw-vrijgestelde levering van grond.  

 

Wet: art. 11, eerste lid, onderdeel a en 37d Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Den Haag 5 juli 2019 (gepubliceerd 13 september 2019), ECLI:NL:RBDHA:2019:7993

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.