MKB wil eerlijke lastenverdeling energietransitie

maandag 15 april 2019 Anne-Marie Noordenbos 121x gelezen

De kosten van de energietransitie moeten eerlijk verdeeld worden en mogen niet op het MKB afgewenteld worden. Dat schrijven ONL voor Ondernemers en MVO Nederland in een open brief aan het kabinet.

MKB-ondernemers zijn zeer bereid om hun steentje bij te dragen aan het klimaatakkoord. Maar dit mag volgens de ondernemersorganisaties niet betekenen dat ondernemers de energietransitie van grote bedrijven moeten betalen. 'In de huidige plannen krijgt het MKB de rekening gepresenteerd,' zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel. 

 

Om de energietransitie te financieren heeft het kabinet de Opslag Duurzame Energie (ODE) voorgesteld. Deze belasting over het verbruik van gas en stroom kent een degressieve structuur.. De opbrengsten van de ODE worden gebruikt om de SDE +(+) regelingen te bekostigen. Dit zijn stimuleringsregelingen die in de praktijk vooral gebruikt worden om grootvervuilers zoals de zware industrie te verduurzamen. MKB-bedrijven kunnen nauwelijks aanspraak maken op de SDE+(+) regelingen aldus ONL.

 

Ondernemersorganisaties ONL en MVO Nederland willen dat lasten van de energietransitie eerlijk verdeeld worden. Dat betekent dat de gerichte subsidie waarmee grote bedrijven kunnen innoveren en de transitie kunnen maken, niet door MKB-ondernemers moet worden opgebracht.

'Ondernemers zijn dagelijks bezig om de energietransitie handen en voeten te geven, deze groep verdient ondersteuning en een betrouwbare overheid', aldus Hans Biesheuvel.

Meer informatie: ONL, 15 april 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.