MLI en voorkoming verdragsmisbruik

woensdag 12 juni 2019 Michel Halters 560x gelezen

Door de komst van het multilateraal instrument moet u bij het gebruik maken van verdragsvoordelen extra op uw hoede zijn. U moet rekening houden met invloed van het multilateraal instrument en de principal purpose test op de uitwerking van het belastingverdrag. Raadpleging van alleen het belastingverdrag is niet meer voldoende.

Het multilateraal instrument ofwel MLI vult een belastingverdrag aan of wijzigt een belastingverdrag alleen bij een zogeheten ‘covered tax agreement’ (CTA). Dit betekent dat beide verdragsluitende landen hebben aangegeven dat zij een bestaand verdrag wensen aan te passen met gebruikmaking van het MLI. De bepalingen van het MLI houden verdragswijzigingen in voor de volgende onderwerpen: hybride mismatches (BEPS-Actie 2), voorkoming van verdragsmisbruik (BEPS-Actie 6), vaste inrichtingen (BEPS-Actie 7) en geschillenbeslechting (BEPS-Actie 14). Het MLI biedt flexibiliteit omdat enkele bepalingen optioneel zijn en landen aldus in staat worden gesteld hun belastingverdragen op basis van beleidsvoorkeur aan te passen. Een MLI-bepaling wordt in een CTA slechts van toepassing als beide landen dezelfde keuze hebben gemaakt.

 

Praktijk

In de praktijk betekent de komst van het MLI dat voortaan voor het vaststellen van relevante verdragsbepalingen tussen twee landen onder omstandigheden twee instrumenten moeten worden geraadpleegd: het geldende bilaterale belastingverdrag en het MLI.

De ‘principal purpose test’ (PPT) wordt toegepast om de toekenning van verdragsvoordelen tegen te gaan in bepaalde situaties. Het betreft situaties waarin redelijkerwijs kan worden geconcludeerd dat verkrijging van de verdragsvoordelen een van de belangrijkste oogmerken was van de constructie of transactie. Als uitzondering op deze regel wordt het verdragsvoordeel niet onthouden in situaties waarin toekenning daarvan in lijn zou zijn met doel en strekking van de betreffende verdragsbepalingen.

In de e-learning ‘MLI en het voorkomen van verdragsmisbruik’ gaat Loes van Hulten MSc, senior consultant wetenschappelijk bureau Deloitte en docent fiscale economie bij Erasmus University Rotterdam, uitgebreid in op situaties waarin de toepassing van de PPT uit het MLI van invloed is op de interpretatie en uitwerking van belastingverdragen.

 

Jubileumactie

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten.

 

> Jubileumactie:Tax Talks trakteert op 5000 PE-punten! 

 

 

Wet: art. 7, 10 en 29 OESO-modelverdrag

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.