Na mediacampagne geen vrijwillige inkeer meer

vrijdag 5 oktober 2018 Michel Halters 1 reactie 588x gelezen

Voor vrijwillige inkeer is nodig dat men inkeert voordat men weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de Belastingdienst met de onjuistheid of onvolledigheid van de aangifte, objectief bezien, bekend is of bekend zal worden.

Een man hield een bankrekening aan bij de Zwitserse UBS-bank en had geen melding gemaakt in zijn aangiften inkomstenbelasting van deze bankrekeningen. Op 23 juli 2015 diende de Belastingdienst bij de Zwitserse belastingdienst een groepsverzoek informatie opgevraagd over rekeninghouders bij de UBS-bank. Deze bank informeerde de Nederlandse rekeninghouders hierover per brief van 16 september 2015. Op 27 september 2015 berichtte diverse Nederlandse media over het informatieverzoek. Daarop deed de man op 16 oktober 2015 een beroep op de inkeerregeling en informeerde hierna de Nederlandse Belastingdienst over de bankrekening bij UBS-bank. Vervolgens zijn navorderingsaanslagen verhoogd met boeten opgelegd. In geschil bij Rechtbank Gelderland is de vraag of sprake is van vrijwillige inkeer en zijn de (hoogte van de boetes) in geschil. De rechtbank oordeelt dat de man zich niet meer vrijwillig heeft ingekeerd. Hiervoor is namelijk van belang dat de inkeer moet plaatsvinden voordat men weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de Belastingdienst met de onjuistheid of onvolledigheid van de aangifte bekend is of bekend zal worden. Dat vermoeden moet een geobjectiveerd vermoeden zijn. Dat is in ieder geval aan de orde op het moment dat in de Nederlandse media de berichtgeving over het informatieverzoek verscheen op 27 september 2015. Geen vrijwillige inkeer dus.

 

Hoogte boetes

Voor 2007 tot en met 2014 heeft de Belastingdienst boetes opgelegd van 100%. Dit is al lager dan het destijds geldende boetemaximum van 300% en de matiging in het boetebeleid tot 150%. Voor de aanslag 2007 geldt een beleid dat bij medewerking door de belastingplichtige de Belastingdienst de boete matigt tot 40%. Op grond hiervan verlaagt de rechtbank de boete over 2007 tot 40%.

 

Wet: art. 67n en 67e AWR

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 14 september 2018 (gepubliceerd op 3 oktober 2018), ECLI:NL:RBGEL:2018:3953

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

L.C.J.M. Janssen RB 05/10/2018 12:38

Is ook gewoon terecht.
Kan niet zo zijn dat mensen die bewust hun vermogen niet opgeven in hun aangifte nog steeds geen boete zouden krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.