Navordering door foutieve geautomatiseerde afdoening

woensdag 12 juni 2019 Michel Halters 489x gelezen

Legt de Belastingdienst geautomatiseerd aanslagen op waarbij de aangiften worden gevolgd? Dan kan de Belastingdienst navorderingsaanslagen opleggen bij een kenbare fout. De aanslagen geven in die situatie niet weer wat de inspecteur wilde en de belastingplichtige wist wat het standpunt van de inspecteur was.

Na ruim 20 jaar werd in 2011 het huwelijk van een man en zijn echtgenote door echtscheiding ontbonden. De man was het niet eens met de alimentatie die hij moest betalen en was een civiele procedure gestart om die alimentatie terug te krijgen. De man wilde de kosten voor de civiele procedure in aftrek brengen op zijn inkomen en had de inspecteur gevraagd of dit kon. De inspecteur maakte in een brief kenbaar dat dit niet kon. Desondanks had de man de kosten in aftrek gebracht op zijn inkomen in de aangiften inkomstenbelasting 2012 en 2013. De Belastingdienst had in eerste instantie de aangiften gevolgd, maar de inspecteur legde later toch navorderingsaanslagen op.

 

Automatisch fout

Bij de Hoge Raad is in geschil of sprake is van een kenbare fout waardoor de Belastingdienst mocht navorderen. De Hoge Raad oordeelt als volgt. De inspecteur heeft in zijn voornoemde brief de redenen vermeld waarom de kosten voor het terugvorderen van de alimentatie niet aftrekbaar zijn. Daarna zijn de aanslagen geautomatiseerd opgelegd. Daarbij zijn de aangiften, waarin de kosten in aftrek zijn gebracht, gevolgd. Deze aanslagen zijn dus te laag vastgesteld. Dit komt door de geautomatiseerde aanslagregeling. Deze aanslagregeling is de oorzaak van een tegenstelling tussen wat de inspecteur wilde en wat in de aanslagbiljetten is vastgelegd. Navordering is dan mogelijk en de man kan zich ook niet beroepen op een aan het aanslagbiljet te ontlenen vertrouwen.

 

Wet: art. 16 lid 2 letter c AWR

Meer informatie: Hoge Raad 7 juni 2019, ECLI:NL:HR:2019:743

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.